Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Po zemetrasení pri Kanade smeruje na Havaj cunami
Zdielať na

Po zemetrasení pri Kanade smeruje na Havaj cunami

Prívalová vlna na Havajských ostrovoch sa stala v nedeľu najsledovanejším následkom silného zemetrasenia, ktoré v sobotu večer miestneho času zasiahlo juhozápadnú Kanadu. Priamo v epicentre nevyvolali otrasy o sile 7,7 stupňov Richterovej stupnice žiadne škody, hlásené nie sú ani zranenia ľudí.

Uchýlili sa do vnútrozemia

V nedeľu doobeda na Havajské ostrovy dorazila prívalová vlna, ktorá ale bola nižšia, než sa predpokladalo. Varovania pred cunami preto úrady odvolali. Zemetrasenie zasiahlo kanadskú provinciu Britská Kolumbia. Epicentrum bolo asi 200 kilometrov južne od prístavného mesta Prince Rupert. Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke zhruba desať kilometrov, informovala americká geologická služba USGS.
 
Pacifické meteorologické stredisko po zemetrasenie vzápätí vydalo varovanie pred vlnou cunami pre oblasť Havajských ostrovov. Úrady vyzvali obyvateľov pobrežných oblastí, aby sa uchýlili do vnútrozemia. Po celom ostrove sa rozozvučali varovné sirény, v havajskej metropole Honolulu zavládol dopravný chaos.

Hostia sa presunuli na 3. poschodie

Motoristi sa nahrnuli k čerpacím staniciam, aby doplnili zásoby, polícia zaznamenala zvýšený počet dopravných nehôd. Havajské kiná zastavili premietanie, ľudia boli vyzvaní, aby sa urýchlene vrátili do svojich domovov. V hoteloch na havajskej pláži Waikiki dostali hostia doporučenie, aby sa presunuli najmenej do tretieho či štvrtého poschodia. Evakuácia sa podľa odhadov agentúry AP dotkla 120 000 ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy