Jasno
13°
Bratislava
Katolíckeho kňaza obvinili v prípade sexuálneho zneužívania
Zdielať na

Katolíckeho kňaza obvinili v prípade sexuálneho zneužívania

Rímskokatolícky kňaz bol uznaný vinným zo sexuálneho zneužívania neplnoletých. Podľa dostupných informácií ide o najvyššie postaveného odsúdeného medzi katolíckymi hodnostármi.

"Zlých" kňazov poslal inam

William Lynch za merickej Philadelphie slúžil 12 rokov ako tajomník miestnej arcidiecézy, bol odsúdený za "ohrozovanie životných podmienok dieťaťa". Toho sa podľa obžaloby dopúšťal snahou chrániť cirkev na úkor zneužívaných miništrantov, aby sa vyhol vypuknutiu škandálu a z obáv zo straty finančných darov od štedrých veriacich. Kňazov obvinených zo sexuálneo zneužívania detí napríklad prevádzal do iných farností, ktoré o tom nemali tušenie. 

Lavína prípadov

Lynch mal dozor nad kartotékou s 800 kňazmi v šiestej najväčšej arcidiecéze v USA s 1,5 miliónmi veriacich. Americká katolícka cirkev sa stretáva s lavínou prípadov sexuálneho zneužívania už desať rokov. Za zneužívanie detí boli obvinení tisícky kňazov a súdy riešili stovky žalôb.

Väčšina z údajných páchateľov nebola stíhaná, pretože ich činy sú už premlčané. Niekoľko katolíckych diecézí včak muselo obetiam zaplatiť odškodné a niektoré pre tento problém dokonca vyhlásili bankrot.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy