Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Akrobat prešiel po lane ponad Niagarské vodopády
Zdielať na

Akrobat prešiel po lane ponad Niagarské vodopády

Američan prekonal 550-metrovú vzdialenosť medzi americkou a kanadskou stranou Niagarských vodopádov za menej ako 25 minút. Naposledy sa tak stalo pred 110 rokmi, bolo to však nižšie po prúde.

Niagarské vodopády sa v piatok v noci stali dejiskom historického kúsku amerického akrobata Nika Wallendu, ktorý prešiel po lane tesne nad hladinou, kam dopadá voda z výšky približne 50 metrov.

550 metrov za necelú štvrťhodinu

Wallenda prekonal 550-metrovú vzdialenosť medzi americkou a kanadskou stranou za menej ako 25 minút. Jeho prechod po päťcentimetrov hrubom lane zavesenom vo výške približne 60 metrov nad hladinou je rekordným, keďže nikto v minulosti neprekonal vzdialenosť tak blízko pri samotných vodopádoch. Naposledy sa tak stalo pred 110 rokmi, bolo to však nižšie po prúde.

Najprv bojoval s úradmi, potom ho vysielala televízia

Wallendov kúsok prenášala naživo televízia, ktorá však v záujme bezpečnosti trvala na istiacom lane. Samotný prenos sa vysielal s päťsekundovým meškaním. Tridsaťtriročný akrobat sa mohol na svoju výzvu vrhnúť až po dvojročnom boji s kanadskými a americkými úradmi, od ktorých potreboval povolenia. Podobné kúsky totiž úrady oficiálne zakázali pred viac ako 150 rokmi, kedy sa k obdobnej akcii odhodlal Francúz Charles Blondin.

Akrobacia za 1,3 milióna dolárov

Wallendu vyšlo celé podujatie na približne 1,3 milióna dolárov, odmenou mu bol nadšený potlesk desaťtisícov prítomných ľudí.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy