Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Muž, ktorý mal zradiť pápeža, sa skrýva...
Zdielať na

Muž, ktorý mal zradiť pápeža, sa skrýva...

Škandál týkajúci sa vynášania dôverných cirkevných dokumentov z Vatikánu neutícha. Hoci bol zadržaný pápežov komorník, podľa talianskych médií mohli byť do mocenských bojov zapletení aj vyšší cirkevní predstavitelia.

Komorník v úlohe "obetného baránka"

Konkrétne sa hovorí o istom kardinálovi, ktorý mal komorníka "úkolovať." S týmto podozrením prišli ako prvé noviny Il Messaggero a Corriere della Sera. Vatikán však tieto informácie poprel. Pripustil však, že škandál mohol otriasť dôverou katolíkov v samotnú cirkev.

Podľa talianskych médií muž, ktorý bol dlhé roky jedným z najbližších pápežov spolupracovníkov, by nebol schopný sám zorganizovať celú špionážnu akciu. K niektorým dokumentom vraj nemal ani prístup.

Komorník bude spolupracovať

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi poprel, žeby v súvislosti s únikom informácií vyšetrovali aj iného vysokopostaveného cirkevného hodnostára. "Kategoricky popieram, že by bol do prípadu zapletený aj jeden z kardinálov, či už taliansky alebo hociktorý iný," povedal Lombardi. Na tlačovej konferencii zároveň podotkol, že poverená komisia prípad dôkladne prešetrí.
   
V byte komorníka sa našli štyri škatule plné dokumentov, ale taktiež kopírovací stroj. Komorník sa momentálne nachádza v cele. Podľa médií sa už stretol so svojím právnikom a spolupracuje s vyšetrovateľmi. Obvinili ho nielen z krádeže, ale aj z ohrozenia pápežovej bezpečnosti. Vo väzení môže stráviť až 30 rokov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Vatikán_Taliansko_pápež_Il Messagerro_titulka_článok

ilmessaggero.it

Súvisiace články

Najčítanejšie správy