Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Darované Vianoce. Erika si vzali na starosť chorí starí rodičia
Zdielať na

Darované Vianoce. Erika si vzali na starosť chorí starí rodičia

HANISKA / Sviatky radosti a pokoja sa blížia a najmä deti ich vnímajú aj ako čas darčekov. Ježiškovi píšu listy so svojimi želaniami, ale nie každé má to šťastie, aby sa mu splnili. Rodičia len ťažko skrývajú slzy, keď si nemôžu dovoliť kúpiť im ani drobnosti. Televízia JOJ už štvrtý rok prichádza s projektom Darované Vianoce, ktoré pred pár rokmi naštartoval anonymný darca z Košíc. Toto je príbeh prváčika Erika z Hanisky, ktorého sa vzdala vlastná mama. Aby neskončil v domove a spoznal teplo domova , ujali sa ho chorí starí rodičia.

"Dcéra sa nechcela o neho starať. Súd mi ho pridelil. Neviem si predstaviť, že by som ho nemala. Môj život by nemal zmysel," hovorí Erikova babka Ľubomíra Češelková. Doteraz sa šesťročný Erik kúpe vo vaničke pre dvojročné dieťa. Erik to tak ešte nevníma, neprejde jeden deň, aby jeho stará mama nevyronila slzu. 

Starajú sa o neho zo všetkých síl. Radšej si odtrhnú od úst oni a nechajú jemu. "Nechodí bosý, potrhaný a ani špinavý," hovorí Ľubomíra.  Dom je bez kúpeľne, teplej vody len s jedným umývadlom. Starý otec po štyroch operáciách chrbtice nemôže pri dome urobiť takmer nič. "Ja mám problém aj šnúrky si zaviazať," hovorí starý otec Milan Češelka. 

Od prváčika počujú jedinú otázku. Kedy bude mať vlastnú detskú izbu. Šesťročný Erik túži po mieste, kam by mohol pozvať svojich spolužiakov. Starí rodičia na to nemajú. Všetko sa ale zmenilo vďaka tajomnému košickému darcovi. "Bude sa tu búrať, meniť okná, podlahy, maľovky," vymenováva stavbyvedúci Roman Baník.

Výsledný efekt uvidíte vo štvrtkových Novinách o 19:30.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy