Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Protesty v utorok mohli dopadnúť horšie, keby polícia nebola pripravená
Zdielať na

Protesty v utorok mohli dopadnúť horšie, keby polícia nebola pripravená

BRATISLAVA / Nepovolené protesty v Bratislave priniesli viacero incidentov. Podľa polície ale dopadli lepšie, ako očakávali. Objavili sa však názory, že policajti mali zakročiť skôr a zhromaždenie rozpustiť. Polícia v takýchto prípadoch pracuje s viacerými premennými. Veľmi dôležitá má byť práve psychológia.

Polícia pri podobných protestoch s nebezpečnými situáciami počíta. Príslušníci sú preto na zásah vopred pripravení a školení, aby vedeli ako majú vo vzniknutých situáciách reagovať. "Ten dav je dynamický, on sa nám presúval z jedného miesta na druhé. My v tom dave vieme, kde máme tie nebezpečné skupiny a podľa toho prispôsobujeme stratégiu. Máme v dave kamery, vieme čo sa deje v dave a podľa toho sa rozhoduje o tom, aký povel príde," opísal fungovanie polície počas protestov Peter Kovařík, prezident Policajného zboru Slovenskej republiky. "Tým, že sa dial podobný protest už aj v októbri, vedeli aj tí policajti, aj minister, ako sa má zachovať a ako sa dopredu na to dobre pripraviť. V októbri neboli natoľko pripravení, to znamená, že aj tie prejavy boli agresívnejšie a aj tí protestujúci mali možnosť viacej si dovoliť," vysvetlila psychologička Jana Porubcová. 

Asi by to nebolo úplne podľa predstáv, keby to aj u nás dopadlo podobne ako v Berlíne. Polícia tam rázne zasiahla potom, čo demonštranti odmietli dodržiavať rozostupy či nosiť rúška. Vyvrcholilo to do štádia, že aj po ukončení protestu hádzali po policajtoch kamene a delobuchy. "My nevieme, čo sa dialo presne pred tým zásahom. Aká bola vyhrotená situácia. Museli by sme sa spýtať operačného strediska, prečo došlo k tomu pokynu," okomentoval situáciu v Berlíne prezident PZ SR Peter Kovařík. Niekomu možno bilo do očí množstvo ťažkoodencov, ktorí počas protestu postávali len tak bokom, mimo pozornosť demonštrantov. Aj to však má svoje opodstatnenie. "To je presne o tej psychológii davu. Ak vystavíte nejakého nepriateľa pred tých, ktorí prišli protestovať a sú v rovine nejakého napätia, tak ak nemajú pred sebou toho, na koho chcú útočiť, tak nemajú dôvod útočiť," objasnil prezident PZ SR Peter Kovařík.

"Pripravenosť tých policajtov, aj to, že sú dobre nakoučovaní, vedia ako sa majú správať, načo majú a nemajú reagovať, je to, čo sa potom odzrkadlilo v správaní tých protestujúcich, nakoľko nenachádzali odozvu agresivity policajtov," skonštatovala psychologička Porubcová. Podobne postupovali aj vtedy, keď bránu Úradu vlády, ktorá bola minulý mesiac terčom protestujúcich, oddelili zábranami. V opačnom prípade by to mohlo dopadnúť úplne inak. "To upokojuje celú situáciu. Minulý mesiac sme mali, že najviac zranení bolo v hádzaní dlažobných kociek a oni zraňovali aj sami seba, čiže ten dav je nebezpečný aj sám pre seba. Nehovoriac o tom, že ak by sa dav pohol, prišla by panika a mohlo by prísť k ušliapaniu ľudí," vysvetlil Peter Kovařík. Policajti tak robili všetko preto, aby mali situáciu pod kontrolou. Niektorí im však vyčítajú, že nevbehli do davu a nepokutovali napríklad tých, čo na sebe nemali rúško. To má byť ale podľa polície prakticky nemožné. "Tu si treba povedať, že polícia pracuje s prioritami. My dohľadávame tých, ktorí boli nebezpeční. Prioritou je pre nás ten dav zvládnuť, mať pokoj v uliciach, nemať poškodený majetok, nemať zranených ľudí a to sa nám podarilo," uzatvoril prezident PZ SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy