Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pacientov detského kardio-centra na Kramároch budú vyšetrovať s unikátnym prístrojom
Zdielať na

Pacientov detského kardio-centra na Kramároch budú vyšetrovať s unikátnym prístrojom

BRATISLAVA / Detské kardio-centrum na bratislavských Kramároch má ako prvé zariadenie na Slovensku pediatrický angio-kardio-graf. Prístroj v hodnote až 1,5 milióna eur obsahuje inteligentný riadiaci softvér s nízkou dávkou röntgenového žiarenia. Je teda veľmi šetrný práve k malým pacientom .

"My sme mali doteraz oveľa starší prístroj a ten sa pokazil. Tento prístroj má ultra nízku dávku röntgenového žiarenia, a to je veľmi podstatné pri deťoch, pretože u nich to žiarenie sa počíta a odrazí neskôr," uviedol Jozef Mašura prednosta a primár oddelenia Funkčného vyšetrovania detského kardiocentra Národného ústavu srdcových chorôb. 

Technologická vychytávka toho ponúka skutočne dosť. "Vieme na tom skontrolovať cievy, diagnostikovať, v prípade upchatia ciev spriestupniť, zaznamenáva snímky, tak ako deťom bije srdce. Vieme robiť rôzne zákroky a pritom mať všetko pod kontrolou, je toho neskutočne veľa," vysvetľoval čo všetko prístroj dokáže Mašura. Rozdiel v porovnaní s angiokardiografom pre dospelých je zásadný len v jednom. V žiarení. 

"Nikdy to nie je len o prístrojoch ale o ľudoch, ktorí prístroje obsluhujú. Ja sa teším, že detskí pacienti dostanú takúto možnosť, a dúfam,  že im prístroj bude slúžiť roky," povedala s nadšením ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Absolvovať vyšetrenie angiokardiografom znamená, že vám lekár po vstreku kontrastnej látky vyšetrí tepny, žili , tok prúdenia krvi a následne diagnostikuje patologické zmeny.

Pre deti s vrodenými poruchami srdca je to neoddeliteľná súčasť kvalitnej diagnostiky , pomoci,  či doslova záchrana života. Prístrojové vybavenie totiž umožňuje priamo počas vyšetrenia aj odstránenie mnohých patologických nálezov. 

Pozrite si archívnu reportáž o rekonštrukciách v nemocniciach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy