Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajt Roderik: Znova by som zastavil a pomohol
Zdielať na

Policajt Roderik: Znova by som zastavil a pomohol

BRATISLAVA / Deň pred Vianocami sa stala na diaľnici D1 vážna dopravná nehoda. O život prišiel starší muž a ďalšieho v kritickom stave previezli do nemocnice. Policajt Roderik išiel pomôcť šoférovi, pokazeného auta a sám skoro prišiel o život.

Približne mesiac uplynulo od nehody keď policajt Roderik išiel pomáhať mužovi, ktorému sa pokazilo auto na diaľnici. Bol 23. december popoludní, keď policajt mimo služby zastavil na D1 medzi Bratislavou a Sencom, aby pomohol 66-ročnému šoférovi, ktorému sa pokazilo auto.

"Išiel som z Bratislavy k svojej rodine do Nitry na Vianoce auto plné darčekov príjemná atmosféra vianočná koledy. Pán mával na autá, nikto mu nechcel zastaviť, tak som zastal spravil som dva kroky, že sa opýtam, čo sa stalo a od toho momentu si nič nepamätám," opisuje Roderik.

A to z jediného dôvodu. V tom totiž do nich zo zadu narazila dodávka. Starší pán nehodu neprežil a Roderika transportovali s ťažkými zraneniami v kritickom stave vrtuľníkom do Ružinovskej nemocnice. Tam sa podrobil ťažkým operáciám.

"Mal som každopádne zlomenú chrbticu, mal som zlomený stavec, v ktorej som mal kúsok ďalšej kosti takže hrozilo, že zostanem ochrnutý. Mám zlomené všetky rebrá, potrhané črevá, odtrhlo mi slezinu, mám niečo s obličkou, myslím, že len polovička z nej mi funguje," vymenováva policajt. A to nie je všetko.

"Potom som mal komplet zrekonštruovanú pravú nohu, v ktorej je niekoľko X titanových šróbov. Zlomená ľavá ruka, kde sú tiež titanové prvky a tiež mám titánovú sánku," pokračuje. 

Pomohol by opäť

Roderik aj napriek tomu, čo sa stalo srší až neuveriteľným optimizmom a verí, že sa čoskoro vráti späť do normálneho života. "Momentálne sa cítim veľmi dobre. Veľmi dobrí kvalifikovaní odborníci ma dávali dohromady, čím im chcem poďakovať. Na základe toho sa veľmi rýchlo uzdravujem," hovorí Roderik. To akou rýchlosťou sa Roderik zotavuje, je podľa jeho blízkych zázrak, len pred 3 týždňami ho prebudili z umelého spánku.

Ak by nastala rovnaká situácia ako 23. decembra. Roderik by sa zachoval rovnako. "Aj nabudúce zase zastanem, možno že vzhľadom na to, čo som prežil, budem ohľaduplnejší, pôjdem niekde za zvodidlá alebo to spravím inak. Určite by som znovu pomohol," povedal policajt. 

Keďže jeho blízka rodina s ním 24. decembra nemohla stráviť štedrovečernú večeru, tak si ju presunuli. Za čo im veľmi ďakuje. "Povedali, že zostalo všetko tak ako bolo a že keď budem môcť a odídem z nemocnice, tak vtedy si spravíme znova ten Štedrý večer a konečne im budem ja môcť odovzdať tie darčeky. Naozaj im veľmi veľmi ďakujem za prístup, ktorý mali ku mne," dodáva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy