Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Richter pripravuje systém preddôchodku a zmeny by mohli nastať aj v treťom dôchodkovom pilieri
Zdielať na

Richter pripravuje systém preddôchodku a zmeny by mohli nastať aj v treťom dôchodkovom pilieri

BRATISLAVA / Minister práce Ján Richter sa tento rok bude zrejme v parlamente poriadne obracať. V Národnej rade bude hľadať ústavnú väčšinu pre dôchodkový systém, ktorý má garantovať, že dostanete svoje peniaze. Pripravuje systém takzvaného preddôchodku a zmeny by mohli nastať aj v treťom dôchodkovom pilieri. Ten by mal byť v budúcnosti výhodnejší.

Naša dôchodková sústava je tvorená prvým dôchodkovým pilierom, druhým a tretím dôchodkovým pilierom. Ministerstvo práce zvažuje, že by mal byť tento systém chránený aj Ústavou SR. To znamená, že ak by prišli do vedenia štátu akísi politickí dobrodruhovia, nemôže sa stať, že by sa naše nasporené peniaze použili na niečo iné, ako na dôchodky. Zmeny by sa mali dotknúť aj tretieho piliera. Mali by byť výhodnejšie pre sporiteľa a aj pre zamestnávateľa. 

Momentálne si zamestnanec môže znížiť svoj daňový základ o 180 eur, čo v konečnom dôsledku znamená, že má úľavu na dani 35 eur.  Samotné ministerstvo hovorí o tom, že to nie je veľmi motivačné. Aktuálne si v treťom pilieri sporí len približne 725 tisíc ľudí, a to je podľa odborníkov málo. 

O zmenách uvažuje aj ministerstvo práce v súvislosti s preddôchodkom. Ten by mal byť atraktívny práve pre ľudí, ktorí sa dostanú mimo zamestnania tesne pred dôchodkom a budú tým pádom nezamestnateľní. Znamenalo by to, že práve z tretieho piliera by poberali ten príjem, kým sa nedostanú do dôchodkového veku. Tu ale odborníci hovoria o tom, že keďže je v tom treťom pilieri veľmi málo peňazí, že nebude nasporený dostatok peňazí práve na tieto preddôchodky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy