Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Člen obávaného gangu sýkorovcov žiada nové konanie pred súdom
Zdielať na

Člen obávaného gangu sýkorovcov žiada nové konanie pred súdom

BRATISLAVA / Člen obávaného gangu sýkorovcov žiada nové konanie pred súdom. Jeho advokát navrhol, aby senát vypočul dvoch bossov skupiny vrátane údajného najvyššieho šéfa Róberta Lališa. Prokuratúra to považuje za zbytočné.

Muž, ktorý si odpykáva 14 rokov za členstvo v zločineckej skupine sýkorovcov, žiada nový proces. Marekovi Študentovi pôvodne vymerali 20-ročný trest, pred troma rokmi Najvyšší súd tento verdikt zmiernil. Okrem zosnovania zločineckého gangu ho uznali vinným aj v prípadoch vydierania a poškodzovania cudzej veci. Tridsaťročnému mužovi, ktorý si trest odpykáva v najprísnejšej väznici v Ilave, prekáža, že niektorí členovia podsvetia vyviazli s výrazne nižšími sadzbami.

"Mám za to, že môj trest je neprimerane vysoký. Netvrdím, že som nevinný, chcem len spravodlivý trest za to, čo som skutočne spravil a nie aj za to, čo som nespravil," povedal Marek. 

Odmieta totiž, že by niekoho vydieral a podľa vlastných slov nemal vedomosť o vraždách, ktoré partia v okolí Bratislavy vykonávala. Jeho advokát navrhol súdu, aby vypočul údajného bossa skupiny Róberta Lališa, ktorý bol v čase súdneho procesu na úteku. A tiež šéfa jednej z vetiev gangu Ladislava Bališa, ktorého súdili spoločne so Študentom a teraz v mnohých mafiánskych kauzách vypovedá ako svedok.

"V zmysle ustálenej praxe Ústavného súdu mal byť posúdený len predpoklad, či by mohli tieto dôkazy priniesť nový výsledok," hovorí advokát Marek Para. 

Dozorujúci prokurátor bol proti obnove konania, pretože boss s prezývkou Kýbel vypovedal ešte predtým, ako sa dal na útek a čítanie jeho predošlej výpovede na hlavnom pojednávaní nikomu neprekážala.

"Jednak Róbert Lališ bol sčasti vypočutý v trestnom konaní a skutočnosti, ktoré by mohol uviesť vo svojom výsluchu, by nepriniesli žiadne nové dôkazy vzhľadom na to, že nebol priamym svedkom skutkov, ktoré sa kladú za vinu," myslí si prokurátor. 

"Súd zamietol návrh M. Š., pretože neboli nezistené podmienky na povolenie obnovy konania," informuje hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

"Z toho, že sme podali sťažnosť vyplýva, že nie sme spokojní s týmto, budeme ho napádať na Najvyššom súde a odôvodníme túto sťažnosť po doručení uznesenie Špecializovaného trestného súdu," povedal Para.

Posledné slovo tak znova bude mať Najvyšší súd. Nemá ale žiadne lehoty, dokedy musí rozhodnúť.

Odsúdení za múrmi ilavskej väznice hrajú aj divadlo. Pozrite sa na to.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy