Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kňažko sa súdi s Bašternákom, za poškodenie vily žiada vysoké odškodné
Zdielať na

Kňažko sa súdi s Bašternákom, za poškodenie vily žiada vysoké odškodné

BRATISLAVA / Milan Kňažko sa súdi s Ladislavom Bašternákom. Spor susedov z bratislavského Slavína siaha ešte do roku 2009. Žiada od neho odškodné za poškodenie vily vo výške päťdesiat päť tisíc eur.

Spor kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka a Milana Kňažka sa vlečie od roku 2008, kedy si začal Bašternák stavať megavilu v priamom susedstve spomínaného herca a politika. Stavbu sprevádzalo niekoľko sporov a niekoľkokrát tu dokonca zasahovala aj polícia. Najhoršia situácia nastala začiatkom roka 2009, keď hercovi popraskal dom a schodisko. Herec je presvedčený, že sa tak stalo stavebnou činnosťou suseda a hĺbením niekoľkometrovej jamy v tesnej blízkosti jeho vily. 

Od poškodenia domu Milana Kňažka už uplynie takmer osem rokov, súdu sa dlhé roky nedarilo pojednávanie otvoriť, vzhľadom na zdĺhavé znalecké dokazovanie. Sudkyňa uviedla, že súd do septembra 2016 čakal na finálny znalecký posudok z technického a skúšobného ústavu a súd žiadne prieťahy nespôsobil. V civilnom spore tak proti sebe stoja nielen dve známe mená, ale aj dva protichodné posudky. "Keď sú dve protirečivé znalecké hodnotenia, tak je na súde, aby rozhodol spravodlivo," myslí si herec Milan Kňažko. 

​Bašternák neprišiel

Podnikateľ Ladislav Bašternák a súčasný sused Milana Kňažka na pondelkové (3.4.2017) pojednávanie neprišiel, nechal sa zastupovať advokátkou. "Očakávali ste, že sa pán Bašternák príde? Ja som to neočakával. Pán Bašternák má asi väčšie problémy a dúfam, že ich mať bude ešte väčšie," povedal na margo Bašternákovej neprítomnosti herec. 

Ladislav Bašternák, ktorý posledný mesiac tiež čelí obvineniu z neodvedenia dane a poistného v súvislosti s podozrivými prevodmi luxusných bytov v komplexe Five Star Residence, zaslal súdu prostredníctvom svojej advokátky písomné vyjadrenie. V ňom odmieta, že by poškodenie Kňažkovho domu vzniklo výkopovými prácami na jeho dome.

Kňažko viedol od roku 2009, vtedy s ešte neznámym podnikateľom, niekoľko sporov - o výšku stavby, pomer zelene, či percento zastavanosti pozemku, ktoré nakoniec prehral. Dokonca v lete 2014 neuspel v spore s Bašternákom o historickú hranicu pozemku. Prišiel nakoniec o niekoľko m2, plot musel odstrániť a posunúť hranicu svojho pozmeku. Kňažko verí, že tento spor vyhrá. Od Bašternáka na základe posudku žiada takmer 55.000 eur za poškodenie domu. Pokým nie je konanie ukončené, čiastkové dôkazy v spore nechce komentovať. Pojednávanie bude pokračovať 31.5.2017. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy