Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ladislav Bašternák je "čistý", prokuratúra ho odmietla vyšetrovať
Zdielať na

Ladislav Bašternák je "čistý", prokuratúra ho odmietla vyšetrovať

BRATISLAVA / Denník N priniesol informáciu, že Ladislav Bašternák už nie je podozrivý, že cez svoju bývalú firmu korumpoval ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Opoziční poslanci podali trestné oznámenie pre podozrenie, že Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel vo firme B.A. Haus príliš lacno. Prokuratúra však nevidí dôvod ani na začatie trestného stíhania.

Ako sa uvádza v článku Denníku N, z uznesenia o zastavení stíhania vyplýva, že polícia ani prokuratúra nezisťovali, odkiaľ pochádza 850-tisíc eur, ktoré Bašternák nalial do firmy, ktorej podiel neskôr Kaliňákovi predával. Vyšetrovateľ tvrdí, že "platné právo nezakazuje uzavrieť zmluvu, v ktorej kúpna cena akcií medzi zmluvnými stranami je dohodnutá vo výške nižšej ako jej hodnota". 

Podstatou trestného oznámenia bolo podozrenie zo zámerne nižšej ceny, ktorá mohla byť formou úplatku Kaliňákovi. Prípad, ktorý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odňal prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi, zastavila prokurátorka Blanka Godžová, ktorej ho Kováčik pridelil. Proti uzneseniu už nie je prípustná žiadna sťažnosť, okrem možnosti obrátiť sa na Generálnu prokuratúru SR. Daniel Lipšic to plánuje, v prípade totiž, podľa neho, nepreskúmali vôbec nič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy