Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Detským pacientom darovali prístroj, ktorý zvýši ich šance na vyliečenie
Zdielať na

Detským pacientom darovali prístroj, ktorý zvýši ich šance na vyliečenie

BRATISLAVA / Detskí pacienti s onkologickým ochorením, vrodenou poruchou imunity alebo po transplantácii kostnej drene majú vďaka darovanému prístroju vyššie šance na vyliečenie. Doteraz si lekári z detskej hematológie a onkológie na bratislavských Kramároch prístroj len požičiavali a detských pacientov prevážali. Už to ale robiť nemusia.

"Tento prístroj je vzácnosťou. Vo veľa centrách chýba a nielen na Slovensku, ale ani v Čechách ho všade nemajú. Tento prístroj nám umožní, že žiarením vytiahneme to, čo mu v tele škodí, ožiarime to a vložíme naspäť," vysvetľuje primárka transplantačnej jednotky kostnej drene Júlia Horáková.

Doteraz fungovala nemocnica tak, že si prístroj požičiavala alebo pacienta prevážala. Zmenilo sa to aj vďaka nadácii Kvapka nádeje. Po novom má nemocnica svoj vlastný prístroj.

"Som veľmi šťastná, že môžem spolupracovať s nadáciou Kvapka nádeje a s ňou stále zháňať peniaze na zlepšenie liečby detí," uviedla moderátorka Novín Adriana Kmotríková, ktorá je členkou správnej rady nadácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy