Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podľa štatistík máme jedny z najčistejších nemocníc v Európe
Zdielať na

Podľa štatistík máme jedny z najčistejších nemocníc v Európe

BRATISLAVA / Nemocničné nákazy sa stávajú jednou z najčastejších príčin úmrtí vo vyspelom svete. V Spojených štátoch amerických je to štvrtá najčastejšia príčina smrti v nemocnici. A v Európskej únii je dokonca vyššia pravdepodobnosť, že umriete na nákazu získanú v nemocnici ako pri dopravnej nehode. Infekciou sa pri hospitalizácii v nemocnici nakazí podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb približne jeden až dvaja pacienti z dvadsiatich.

Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva sa v roku 2013 v nemocnici nakazil iba jeden pacient z dvesto, čo je pol percenta zo všetkých hospitalizovaných. Minulý rok to bolo 0,8 - o čosi viac, ale stále hlboko pod 5 až 10 percentným priemerom. 

Nenahlasujú problémy

Naše nemocnice však určite nepatria k najsterilnejším zariadeniam vo svete. Chyba je v dodržiavaní povinnosti nahlasovania nemocničných nákaz, čo otvorene priznal Úrad verejného zdravotníctva aj najväčšia zdravotná poisťovňa. 

"Skutočný stav je mnohonásobne vyšší, čo dokazujú aj výsledky cielených štúdií nákaz na Slovensku," potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Martina Merková. Tie sa vykonávali v rámci krajín EÚ v rokoch 2011 až 2012. 

Úrad verejného zdravotníctva vtedy zistil, že reálne percento nemocničných nákaz je na Slovensku minimálne na úrovni 3,5. Pre porovnanie, v Belgicku sa v nemocniciach nakazilo viac ako 7 percent pacientov, v Nemecku 5, v Španielsku 8,3 a v Portugalsku 10,8. 

V prípade ak sa preukáže, že pacient získal nákazu v nemocnici, nemocnica ho musí okamžite izolovať, odobrať vzorky a zabezpečiť dostatočnú dezinfekciu prostredia, aby predišla ďalšiemu šíreniu. Kritické sú najmä oddelenia, na ktorých ležia ťažko chorí pacienti so zníženou imunitou, po operáciách, alebo s otvorenými ranami. 

Absentujú odborníci

"V nemocniciach absentujú odborníci, ktorí by sa tejto problematike venovali - nemocniční epidemiológovia a nemocniční hygienici," vedúci lekár Oddelenia nemocničnej hygieny Univerzitnej nemocnice v Martine MUDr. Adriana Kompaníková. 

Zamestnávať takýchto ľudí pritom nemocniciam prikazuje zákon. Ministerstvo zdravotníctva v roku 2013 tvrdilo, že v budúcnosti dá na dodržiavanie povinnosti nahlasovať výskyt nemocničných nákaz lepší pozor a bude dohliadať na prácu Regionálnych úradov aj poisťovní, ktoré vykonávajú kontroly. 

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že v minulom roku vykonal takmer 8000 kontrol, čo je oproti roku 2014 o 10 percent viac. Všeobecná zdravotná poisťovňa ale pátrala po zatajených nemocničných nákazách menej ako v minulom roku. 

Udeľovanie pokút

Úrad verejného zdravotníctva pritom má právo za nedodržanie tejto zákonnej povinnosti udeliť nemocnici pokutu. "Cieľom zlepšenia situácie nie je udeľovanie pokút, úrady sa zameriavajú na upozorňovanie na povinnosť hlásenia nákaz," dodala Merková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy