Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
HORSKÝ: Na prieskume neprekvapujú len pozície Smeru a KDH
Zdielať na

HORSKÝ: Na prieskume neprekvapujú len pozície Smeru a KDH

Na zverejnených výsledkoch prieskumu agentúry Focus neprekvapuje podľa politológa Michala Horského snáď iba prvé a druhé miesto Smeru-SD a KDH. Ako povedal, všetky ostatné výsledky môžu tak trochu zaskočiť.

„Katastrofálny je prepad SaS, ktorej podobne ako SNS hrozí vypadnutie z prvej ligy parlamentnej politiky,“ konštatoval.

Osobitnú pozornosť si zasluhuje podľa Horského analýza zisku preferencií 99 percent a Igora Matoviča. Upozornil, že výsledok Obyčajných ľudí a nezávislých osobností bol v čase, keď amorfnú programovú kostru Matovičovej strany vystužovali programy OKS a KDS. „Ako to bude po ich vykopnutí z kandidátky ukážu až najbližšie prieskumy,“ povedal Horský.

99 percent vďačí aj Gorile

Vzostup strany 99 percent sa predpokladal aj preto, že drastickým spôsobom porušuje volebné moratóriá, pričom PR strany za svoje protiprávne prešľapy si môže dovoliť preplácať aj stotisícové pokuty.

„Na 99 percent je zrejmé, že predovšetkým táto malá strana stojí za organizovaním protestov Gorila a tajné služby, o čom nás môžu presvedčiť aj jej vlastné bilbordy,“ konštatoval Horský s tým, že strana nepochybne ťaží aj z toho, že na ľavej strane politického spektra je len jeden politický subjekt.

Za Smerom ďaleko nič

Podľa výsledkov reprezentatívneho prieskumu by hnutie Igora Matoviča volilo 8,9 percenta ľudí, strane 99 percent by dalo hlas 6,9 percenta ľudí a vo voľbách by sa umiestnili na tretej, respektíve štvrtej priečke. Dominanciu v prieskume s prehľadom potvrdzuje Smer-SD, so ziskom 37,3 percenta hlasov by však získal o 4,5 percentuálneho bodu menej než v januárovom prieskume.

Na druhej priečke by sa so ziskom 10,3 percenta umiestnilo KDH. Piate miesto by obsadila SDKÚ-DS so ziskom 6,1 percenta hlasov. Rovných 6 percent občanov sa chystá voliť Most-Híd a brány parlamentu by prekročila aj SaS s preferenciami 5,9 percenta. So ziskom 4,2 percenta by sa do snemovne nedostala SNS.

Svoj názor môžete povedať už dnes! Vyberte si jednu z 26 kandidujúcich strán a HLASUJTE V ANKETE TU.

TV JOJ

Súvisiace články