Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Železničné stanice úkrytom pre bezdomovcov
Zdielať na

Železničné stanice úkrytom pre bezdomovcov

Železničné stanice na Slovensku sa na istý čas stali útočiskom pre bezdomovcov. Rozhodli tak samotné Železnice spolu s Ministerstvom dopravy. Podľa nich je ochrana zdravia a života občanov prvoradá.

Cestujúci  však nápadom Železníc a Ministerstva dopravy SR nadšení nie sú. Smrad, výkaly, zvratky a obava z infekcií totiž vyhnali von, do mrazu ich!

Bezdomovcom v žilinskej železničnej stanici neprekáža, že tu nie sú lavičky. Teplo nájdu pri radiátore, alebo volia iný spôsob zahriatia organizmu. Poslúži im fľaška ovocného vína, či tvrdšieho alkoholu.
"Je to pre nás dobré," spokojne konštatuje bezdomovkyňa.

Ľudia, síce v týchto mrazoch bezdomovcov veľmi ľutujú, no železničná stanica slúžiaca ako teplý úkryt,  nie je podľa nich správnym riešením."Sú špinaví, chorí, a častokrát aj pomočení...," hovorí žena v stredných rokoch. "Chápem, že potrebujú byť v teple, ale toto nie je riešenie...Obávam sa nákazy!", tvrdí ďalší z cestujúcich.

Aj v Košiciach sa obávajú nákazlivých chorôb.

"Hrozí ochorenie pľúc, tuberkulóza, rôzne kožné parazitárne ochorenia ako svrab. Sú to infekčné ochorenia veľmi ľahko prenosné, " vystríha pred nebezpečenstvom internistka MUDr. Mária Grüllingová

Ceny lístkov na vlak sú drahé a čakajúci cestujúci v staniciach sú prítomnosťou ľudí bez domova znepokojení.

"Myslím si, že za tú cenu lístka si zaslúžim nejaký štandard," hovorí ďalší z rozhorčených cestujúcich.

Zlá skúsenosť aj pre Bratislavu!

Dobročinná akcia pre bezdomovcov na bratislavskej stanici dopadla katastrofálne. 30 až 40 bezdomovcov tu každú noc nechávalo za sebou spúšť.

"Boli tam ľudské výkaly, zvratky... Stanicu sa nepodarilo udržiavať tak, aby to neobťažovalo cestujúcich...", konštatuje Martina Pavlíková, hovorkyňa Železníc SR.

Ani každodenná dezinfekcia cestujúcich nepresvedčila a mnohí radšej mrznú vonku.   "Príde tu človek a vymrzne... Ja by som túto akciu zrušila!," hnevá sa na prítomnosť bezdomovcov žena čakajúca na vlak, ktorú dopĺňa ďalšia cestujúca: "Je tu riziko, že ľudia môžu od nich nachytať nejakú infekciu."

Cestujúci sa cítia byť zneužití Železnicami i Ministerstvom dopravy SR, ktoré o tom rozhodli. "Je to nefér voči ľuďom, ktorí cestujú...  Tým, ktorí sú odkázaní pri nich sedieť...", zaznieva ďalší kritický hlas.

"Ochrana ľudského života by mala byť prioritou všetkých štátnych i neštátnych orgánov nielen ministerstva dopravy  a Železníc Slovenskej republiky...", oponuje Martin Krajčovič hovorca Ministerstva dopravy SR.

Sarostlivosť o bezdomovcov je však kompetenciou obcí a miest, nie železníc. Navyše, v Bratislave problém s ich ubytovaním nie je. Postavili tu stanové mestečko na Hradskej ulici v Prievoze.

"V spoluprráci s ministerstvom vnútra vieme postaviť ďalšie vykurované stany, kde môžu ísť aj tí, ktorí sú pod vplyvom drog a alkoholu," tvrdí Michal Stuška, hovorca bratislavského Magistrátu

V tejto súvislosti máme pre cestujúcich v Bratislave dobrú správu."Vedenie železníc rozhodlo dnešným dňom bratislavské železničné stanice na tú nepretržitú dobu uzatvoriť, " konštatuje Martina Pavlíková, hovorkyňa ŽSR

V ostatných kútoch Slovenska budú musieť cestujúci prespávajúcich bezdomovcov ešte nejaký čas strpieť.

 

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy