Zatiahnuté
19°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Gašparovič nepodpísal zmrazenie platov ústavných činiteľov
Zdielať na

Gašparovič nepodpísal zmrazenie platov ústavných činiteľov

Platy poslancov, členov vlády ani prezidenta v roku 2012 neporastú. Odmeny sa zmrazia aj predsedovi a podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu, generálnemu prokurátorovi, ombudsmanovi, vedúcim ústredných orgánov štátnej správy či štátnym zamestnancom vo verejnej funkcii.

Prezident Ivan Gašparovič opätovne nepodpísal zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR. "Národná rada Slovenskej republiky neakceptovala pripomienku prezidenta Slovenskej republiky a zákon prijala v pôvodnom znení," odôvodnil rozhodnutie hlavy štátu hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Problém vidí prezident v termíne

Platy poslancov, členov vlády ani prezidenta v roku 2012 neporastú. Národná rada SR 21. decembra opätovne schválila novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú do parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič. Za zmrazenie hlasoval parlament naprieč politickým spektrom a odobril ho hlasmi všetkých 134 prítomných poslancov. Plénum pri hlasovaní nerešpektovalo prezidentovu pripomienku k novému ustanoveniu, podľa ktorého budú mať zákonodarcovia nárok na plat už odo dňa zvolenia a nie od zloženia sľubu, ako to bolo doteraz. Za schválenie Gašparovičovej pripomienky hlasovalo len sedem zákonodarcov.

Miroslav Číž (Smer-SD) nesúhlasí

Gašparovič pri vrátení novely argumentoval znením rokovacieho poriadku, podľa ktorého sa poslanec ujíma mandátu zložením sľubu. "Ak by poslanec odmietol zložiť sľub alebo zložil sľub s výhradou, malo by to podľa ústavy za následok stratu mandátu," napísala hlava štátu v odôvodnení. Poslanec za Smer-SD Miroslav Číž považuje takéto odôvodnenie za nepochopiteľné. „Jednoznačne mandát vzniká zvolením. Prvý mesiac po voľbách je obdobie najintenzívnejšej činnosti,“ tvrdí Číž.

Zmrazenie sa nedotkne sudcov

Odmeny sa zmrazia aj predsedovi a podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu, generálnemu prokurátorovi, ombudsmanovi, vedúcim ústredných orgánov štátnej správy a štátnym zamestnancom vo verejnej funkcii. Neporastú ani náklady na poslaneckých asistentov a kancelárie. Zmrazenie platov sa naopak nedotkne sudcov a prokurátorov. Výnimku pre sudcov predkladatelia odôvodňujú nálezom Ústavného súdu SR, ktorý v minulosti odmietol znižovanie sudcovských miezd.

Budúcoročný rast platov poslancov o niekoľko sto eur by umožnil takzvaný Sulíkov vzorec, ktorý presadil predchádzajúci predseda parlamentu. Spočíva v tom, že poslancom sa plat vypočítava ako trojnásobok priemernej mzdy s tým, že v závislosti od výšky deficitu sa môže krátiť až o 15 percent. V tomto roku sa im pre vysoký schodok z roka 2010 kráti o 15 percent, vzhľadom na to, že deficit v roku 2011 pravdepodobne neprekročí päť percent, aj krátenie by malo klesnúť na päť percent. Rezort financií odhadol, že podľa doterajšieho znenia zákona by sa poslanecké platy na budúci rok zvýšili o 652 eur.

Poslanci parlamentu neplánovane opäť zavítali do práce. Rokovať museli aj o zákone o platoch ústavných činiteľov, ktorý sa prezident rozhodol nepodpísať. Napokon prelomili jeho veto a tak na svojich bankových účtoch neuvidia viac...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy