Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Riešenie korupcie podľa Lipšica? Odmena za udávanie
Zdielať na

Riešenie korupcie podľa Lipšica? Odmena za udávanie

Ak oznámite korupciu, možno už čoskoro sa dočkáte finančnej odmeny od štátu. No a zagarantuje aj to, že neprídete o prácu. Takýto návrh zákona pripravuje rezort vnútra,

Minister Daniel Lipšic (KDH) by ho chcel ešte tento rok predložiť vláde. „Máme pracovný návrh pripravený, mojou ambíciou je, aby bol prerokovaný vládou a následne asi až budúcim parlamentom,“ uviedol Lipšic. Dodal, že „cieľom je, aby tí, ktorí oznamujú korupčné alebo iné trestné správanie, boli chránení a nie postihovaní.“ Do predčasných volieb už návrh nestihnú prerokovať v parlamente.

Odmena? Aj 10 percent

Lipšic pripomenul, že na Slovensku sme mali v minulosti aj prípady, kde tí, čo boli odvážni a oznámili takúto činnosť, napokon boli postihnutí pracovnoprávne, služobne aj inak. „Je dôležité, aby slušní ľudia boli chránení, potenciálne aj odmenení za svoju odvahu a práve tí, voči ktorým oznámenia smerujú, boli postihnutí,“ myslí si Lipšic.

Odmena by mala dosahovať do 10 percent uchránenej potenciálnej škody, ale človek by ju dostal až po právoplatnom ukončení prípadu na súde. Pri návrhu sa inšpirovali tým, ako to funguje v niektorých krajinách, napríklad USA.

Spoločný problém

O návrhu rokoval minister Lipšic s českou podpredsedníčkou vlády Karolínou Peake, ktorá má v kabinete našich susedov na starosti boj proti korupcii. Skúsenosti s oznamovateľmi korupcie majú podobné. "Oznamovateľ korupcie je nakoniec ten, ktorý je stíhaný. Nie je teda tým, ktorý by bol odmenený alebo dosiahol zadosťučinenie vďaka oznámeniu korupcie,“ konštatovala. Ministri sa bavili aj o potrebe regulácie a kontroly financovania politických strán.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy