Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pospíme si o hodinu dlhšie, posunie sa čas
Zdielať na

Pospíme si o hodinu dlhšie, posunie sa čas

V noci zo soboty na nedeľu si pospíme o hodinu dlhšie. O 03:00 si ručičky hodiniek posunieme o hodinu späť na 02:00.

Cez víkend sa skončí takzvaný letný čas, opäť sa vrátime k stredoeurópskemu času (SEČ). Na území Slovenska bol letný čas po prvý raz zavedený v rokoch 1916 až 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949.

Šetríme energie

Hlavným cieľom zavedenia letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Faktom však zostáva, že ľudia, ktorí vstávajú pred siedmou hodinou ráno, minú takýmto spôsobom viac energie, lebo musia svietiť. Napriek tomu odborníci tvrdia, že je to málo v pomere k tomu, čo sa ušetrí večer.

Migrény, nervozita a náladovosť

Migrény, bolesti žalúdka, nervozita, zhoršená koncentrácia pozornosti, poruchy spánku či depresívne nálady. Aj takto môžu na zmenu času reagovať citlivejší jedinci. Nie pre každého musí byť časový posun stresujúci. Psychológovia sa však zhodujú, netreba to podceniť. "Čas nevlastní nikto a režim, ktorý máme, si tvoríme sami. Každý si môže vytvoriť svoje vlastné denné fungovanie, v ktorom má miesto i relax, spánok a okrem práce aj zábava. Kto nevie efektívne oddychovať, často nevie ani efektívne pracovať," uviedla psychologička Miroslava Muráriková. Podľa nej sa možno na zmenu času pripraviť dopredu postupným posunom spánku.

Najlepšie je zobrať si dovolenku

Psychológovia sa zhodujú, že citlivejším osobám by pomohlo, keby žiadna zmena času neexistovala. "Domnievam sa, že by to bolo lepšie. Zmien je v súčasnej dobe až priveľa, takže vytvárať umelo ďalšie, sa mi javí zbytočné. Ale zdá sa, že ekonomické argumenty sú silnejšie ako psychologické," argumentuje psychológ Martin Miler.

Stres z časového posunu však podľa jeho slov možno eliminovať. "Najlepšie by bolo, keby si ľudia mohli v tomto čase vziať dovolenku, aby mali dostatok času na adaptáciu. Tento rok nám v tom trochu pomôžu sviatky," dodal Miler.

Axehd

Súvisiace články

Najčítanejšie správy