Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kradli nám z Dunaja! Chýbajú časti brehu...
Zdielať na

Kradli nám z Dunaja! Chýbajú časti brehu...

Z viac ako 100-metrového úseku brehu Dunaja zmizli nánosy zeminy a stromy, rovnako aj štrk na stavebné účely. Obyvateľom neďalekej dedinky Chľaby sa plne naložené nákladiaky od začiatku nepozdávali. Pôvodne sa o tento úsek brehu malo postarať Bratislavské regionálne ochranárske združenie. To hovorí o drobných úpravách brehu, vodohospodári zase o nelegálnej ťažbe!

Ochranári verzus vodohospodári

Ochranári v rámci projektu ochrany ohrozených vtákov, na ktorý finančne prispela aj Európska komisia, rozhodli údajne o plánovanej úprave dunajského brehu. Požiadali preto správcu rieky o možnosť vykonať drobné úpravy v Chľabe pri Štúrove. Pôvodne malo ísť o 2x15 metrov. Práce však boli vysoko prekročené... Podľa vodohospodárov ide jednoducho o nelegálnu ťažbu štrku.

Tatrovky vyviezli 5-tisíc kubíkov...

Z viac ako 100-metrového úseku brehu totiž zmizli nielen nánosy zeminy a stromy, ale aj štrk. Tisíce kubíkov štrku vozili tatrovky len 1,5 kilometra za dedinu. K premiestneniu asi 5-tisíc kubíkov stavebného materiálu, čo je 500 tatroviek, sa však nikto nehlási. Ani zástupkyňa ochranárov, ktorá údajne bola na mieste počas úprav.

Nezákonnú ťažbu zastavil až správca rieky. A podal trestné oznámenie.

Obyvatelia Chľabov sa boja

Aj samotní obyvatelia Chľabov majú obavy. Poľná cesta sa na okraji vybagrovaného brehu môže veľmi ľahko prepadnúť. "My sme taká tichá obec... Oni si aj všimli, že je viac nákladných áut, že jazdia v našej obci a nosia štrk," potvrdila nám jedna z obyvateliek.

Ochranári vedia, ale nepovedia

A ten mal vraj skončiť v blízkej betonárke. Zúčastnení ale tvrdia, že o jeho použití nič nevedia. Ochranári si na práce vybrali podnikateľa zo Štúrova, ktorého však nechceli menovať. "My pochopiteľne vieme, kto bol dodávateľom prác... Od prvej informácie o nezrovnalostiach boli ale práce pozastavené," dodáva hovorca ochranárov Tomáš Kušík.

Polícia už začala prípad vyšetrovať ako podozrenie z prečinu krádeže.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy