Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Sektor dopravy dlhodobo hlási nedostatok pracovníkov. Chýbajú nám železničiari aj vodiči
Zdielať na

Sektor dopravy dlhodobo hlási nedostatok pracovníkov. Chýbajú nám železničiari aj vodiči

BRATISLAVA / Sektor dopravy dlhodobo hlási nedostatok pracovníkov v rôznych pozíciách. Jednou z možností ako upútať najmä mladých ľudí, sú náborové, či vysvetľujúce podujatia. Presne v tomto duchu zorganizovali dnes akciu v bratislavskom Múzeu dopravy.

​Železnice Slovenskej republiky majú aktuálne 12 750 zamestnancov, avšak ďalších vyše tisíc im chýba. Je nedostatok výpravcov, signalistov či iných profesií v koľajovej doprave. "Spôsobil to najmä odchod do predčasného starobného dôchodku v minulom roku, kde nám do dôchodku odišlo 1024 zamestnancov za jeden rok," vysvetľoval Pavol Komarňanský, námestník generálneho riaditeľa železníc.

Ešte horšie je to v cestnej doprave. Trh práce hľadá vyše 13-tisíc vodičov autobusov a kamiónov. "Ak sú to aj slovenskí vodiči, častokrát sa stane, že idú za lepšou prácou do zahraničia. Tým pádom sú dopravcovia nútení hľadať aj v tretích krajinách," reagovala Lucia Barkolová, špecialistka pre vzdelávanie v Česmad Slovakia.

Z dlhodobého hľadiska by k zlepšeniu situácie mohli pomôcť aj akcie pre žiakov, ako program Študuj Dopravu. Niektorí mladí možno pôjdu na odborné stredné či vysoké školy.

V dopravnom podniku Bratislava majú aj vysokoškolákov, ktorí brigádujú ako vodiči električiek. Vo firme to však môžu skúsiť aj mladší, ktorí ešte nemajú potrebný vek na vedenie vozidiel. "Vieme študentov stredných škôl využívať napríklad, čo sa týka informačných systémov, údržby vozidiel, energetiky či životného prostredia," informoval Jozef Vozár, hovorca dopravného podniku Bratislava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy