Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Bizárna situácia po voľbách: V dedine nevedia, kto je starostom
Zdielať na

Bizárna situácia po voľbách: V dedine nevedia, kto je starostom

NECHVÁLOVÁ POLIANKA / Dedina, kde si obaja kandidáti myslia, že sú starostovia. Ako je to možné? Prvé voľby starostu sa skončili remízou, druhé voľby vyhlásili za neplatné a rovnako neplatné sú aj tretie. V obci sa preto pýtajú, kto je vlastne teraz starostom? Rarita v tejto obci poukazuje nielen na to, ako ľahko sa dokážu naštrbiť medziľudské vzťahy, ale odhalil aj medzeru v zákone. Podľa odborníkov budú potrebné zmeny v legislatíve.

​Prvé voľby skončili remízou

"Obec je rozhádaná a rozvrátená, to nikdy nebolo. Tu sa voľakedy žilo fakt jak jedna rodina," uviedol rodák z obce Nechválová Polianka v okrese Humenné"To už nech si dajú oni medzi sebou dohromady," dodal ďalší z obyvateľov obce. V Nechválovej Polianke sa momentálne naozaj niet čím chváliť. Pred dvoma rokmi v októbri sa komunálne voľby skončili remízou dlhoročného starostu obce a nového protikandidáta. Nasledovali ďalšie voľby, v oboch prípadoch ich Najvyšší správny súd vyhlásil za neplatné. A v oboch pre identické podozrenie.

Kandidáti sa z podvodu obviňujú vzájomne

"Bezprostredne pred voľbami starostu vo februári 2024 sa účelovo prihlásil na trvalý pobyt kritický počet osôb zodpovedajúci rozdielu získaných hlasov," znelo v stanovisku Najvyššieho správneho súdu Slovenska. "Keby sme išli dom od domu, máme 52 obyvateľov. Sú voľby a naraz počítam – stodesať voličov, skadiaľ?" povedal obyvateľ obce. Podľa volebného senátu účelové prihlásenie sa na trvalý pobyt bolo realizované s cieľom ovplyvniť volebný výsledok. A z toho sa obviňujú obaja kandidáti vzájomne.

"No teraz sme proste rozdelení v dedine, lebo starosta, čo bol predtým, ľudí rozdeľoval a my sme teraz dva tábory," skonštatoval obyvateľ obce. Vladimíra Megelu volili ľudia v obci za starostu vyše dvadsať rokov. Opakovane sme ho žiadali o vyjadrenie v priebehu niekoľkých dní, pred kamerou hovoriť odmietol. Uviedol iba, že rešpektuje rozhodnutie súdu. Lenže kto je podľa tohto rozhodnutia starostom?

Chystajú sa aj štvrté voľby

"Osobne si myslím, že som právoplatný starosta, sľub starostu som skladal v dobrej viere," oznámil úspešný kandidát vo voľbách v roku 2024 Tibor Sisák. "Zákon o obecnom zriadení ustanovuje, že funkčné obdobie starostu sa skončí zložením sľubu novozvoleného starostu. Vyhlásením súdu, že voľby starostu sú neplatné, je neplatný aj výsledok volieb," informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neuman. "Je tam právna fikcia sľubu novozvoleného starostu a sú názory, že do tých ďalších volieb má byť novozvolený starosta," vyjadrila sa obyvateľka obce.

Keďže sa podľa ministerstva vnútra na zloženie sľubu nového starostu neprihliada, neskončilo sa preto funkčné obdobie starého starostu zvoleného v platných predchádzajúcich voľbách. "S prípadom obce, v ktorej by došlo k vyhláseniu volieb za neplatné až trikrát, sme sa nestretli," uznal Neuman. Štvrté voľby by sa mali v obci konať v októbri, miestni však predpokladajú, že dopadnú rovnako ako doteraz. Ministerstva vnútra hovorí o potrebnej novelizácii zákona."Sú to osoby prihlásené účelovo. A keď bude štvrté kolo volieb, tí ľudia tu budú voliť aj na štvrté, aj na ďalšie kolo a toto zákon nerieši," ukončila obyvateľka obce. Voliť by mali len tí, ktorí tu dlhodobo žijú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy