Polojasno
20°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
V prípade nelegálneho odpočúvania na poľovníckej chate nastal zvrat
Zdielať na

V prípade nelegálneho odpočúvania na poľovníckej chate nastal zvrat

BRATISLAVA / V prípade nelegálneho odpočúvania na poľovníckej chate nastal posun. Hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby informovala, že prípad uzavreli. Vyšetrovateľ navrhol podanie obžaloby na policajta Martina Juhása. Obvinený je z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

V roku 2021 do médií unikli rozhovory z poľovníckej chaty pri obci Čifáre. Martin Juhás z Národnej kriminálnej agentúry pôvodne nasadil skrytú kameru do trofeje jeleňa pre účely vyšetrovania trestného činu pytliactva. Odposluchy vtedy schválil nitriansky okresný súd. Technika však zaznamenala aj nahrávky, ktoré zobrazujú stretnutia a rozhovory Roberta Fica, advokáta Mareka Paru, či Pavla Gašpara, syna policajného exprezidenta a dnes námestníka riaditeľa SIS.

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ukončil prípad návrhom na podanie obžaloby na obvineného M.J., ktorý je obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Momentálne je spis už v rukách dozorového prokurátora," uviedla hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby SR Andrea Dobiášová. Faktom je, že po vznesení obvinenia čakal Martin Juhás na svoju výpoveď jeden rok. "Bývalá vláda a časť dnešnej opozície za cenu kriminalizácie Roberta Fica a celého SMER-u boli nie len ochotní porušiť zákon, ale aj získavať dôkazy trestnou činnosťou," reagoval minister obrany Robert Kaliňák. "Obsahovo tie nahrávky boli vyhodnotené zo strany OČTK a bolo skonštatované, že nebol spáchaný z našej alebo teda z mojej strany žiadny trestný čin," povedal advokát Marek Para. Bývalý policajný prezident má na kauzu odposluchu v poľovníckej chate iný názor. "Okrem pána Juhása tam dôvody na nasadenie ITP na chatu v Čifároch videli aj dvaja radoví prokurátori, ktorí sa s tým stotožnili v Leviciach a zároveň ich nadriadený okresný prokurátor," vyjadril sa Štefan Hamran. Robert Fico chcel za odpočúvanie v Čifároch 33 000 eurové odškodné - na Ústavnom súde neuspel. Sudcovia mu v odôvodnení rozsudku navrhli civilnú žalobu na náhradu nemajetkovej ujmy, keďže štát nezabránil úniku nahrávok. "Dr. Fico sa domáhal toho, že jeho monitorovanie ako opozičného lídra je nezákonné a zároveň aktuálne má prijatú sťažnosť na Európskom súde pre ľudské práva," vysvetlil Para. Roman Kvasnica ako zástupca vyšetrovateľa Martina Juhása sa chce k prípadu vyjadriť neskôr. Zatiaľ čaká na kópiu poslednej časti spisu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy