Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Konečne bude v súdnictve poriadok. Poslanec Huliak takto obhajuje nomináciu Štefana Harabina do súdnej rady
Zdielať na

Konečne bude v súdnictve poriadok. Poslanec Huliak takto obhajuje nomináciu Štefana Harabina do súdnej rady

BRATISLAVA / Štefan Harabin je krátko po prezidentských voľbách opäť v centre pozornosti. Tentoraz chce oprášiť svoju minulosť v Súdnej rade, kde bol opakovane dokonca predsedom. Do funkcie ho plánuje nominovať SNS. Najprv však parlament musí odvolať dvoch terajších členov. Združenie "Via Iuris" hovorí o škandále.

"Jednoducho si neviem predstaviť na mieste člena Súdnej rady zástupcu SNS fundovanejšieho, ako je pán Harabin," povedal poslanec Rudolf Huliak. "To je odkaz pre justíciu, že nepohodlní sudcovia budú opätovne šikanovaní," reagovala bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Harabin: Ja nič nevylučujem

Štefan Harabin ani po voľbách nezapadol prachom. Dvojnásobný kandidát na prezidenta, neúspešný líder strany Vlasť, exminister spravodlivosti, no najmä dlhoročný predseda Najvyššieho súdu SR má na dosah ďalšiu funkciu. SNS ho vidí v Súdnej rade SR, ktorej v minulosti šéfoval. Či by sa uchádzal aj o post predsedu, komentovať nechce. "Ja nič nevylučujem, ani nepotvrdzujem, pani redaktorka. Ja som robil aj funkciu predsedu Súdnej rady SR, aj predsedu Najvyššieho súdu SR a ešte som aj pojednával. Nikdy žiadna funkcia nebola iniciovaná z mojej strany," vyjadril sa Štefan Harabin. "Predovšetkým je to politik. O jeho nestrannosti a nezávislosti sa vôbec nedá hovoriť," komentovala situáciu Eva Kovačechová z Via Iuris. "Súdna rada SR je aktuálne kompletná, nominácie nebudeme komentovať," povedala hovorkyňa Súdnej rady SR Veronika Vasilková. 

Koalícia v nominácii nie je jednotná

​Snaha národniarov nominovať do Súdnej rady Štefana Harabina vyvolala v opozícii minimálne pohoršenie. Zatiaľ to však vyzerá tak, že 100 percentnú istotu hlasov nemá ani u koalície. A jedným z dôvodov môže byť práve jeho politická minulosť. "Tá zhoda v jeho osobe asi bude veľmi problematická. Za seba hovorím, že pre mňa by bol akceptovateľný," reagoval poslanec Tibor Gašpar. "Má tam strašne veľa pochybení, o ktorých treba hovoriť a vytvoriť tlak, aby si to SNS rozmyslela, lebo toto je toxický kandidát," povedal poslanec Branislav Vančo. "Ja nemám červené oči voči nikomu. Bude vypočutie na výbore a keď tá situácia nastane, tak sa poradíme v klube a dáme jednotné stanovisko," vyjadril sa poslanec Miroslav Čellár. 

Via Iuris: Je to škandál

Združenie Via Iuris jeho nomináciu hodnotí ako škandál. Pripomína, že disciplinárne stíhal svojich odporcov a naopak, sympatizantom rozdával štedré odmeny. Harabin to vidí inak. "Svoje mocenskú postavenie zneužíval na útoky voči sudcom a sudkyniam, ktorí boli kritickí a dovolili si mať iný názor. Používal mimoriadne hrubý a odpudivý slovník," zhodnotila Kovačechová. "Už tu nič neplatí a justícia je v absolútnom rozklade pod posledným vedením Kolíkovej a Mazáka," konštatoval Harabin. Parlament bude voliť nových členov súdnej rady v priebehu niekoľkých týždňov. Najprv však musia odvolať Jána Mazáka a Andreja Majerníka. Sú to nominanti bývalej parlamentnej koalície a toto je oficiálny dôvod ich konca. "Nedostatočným spôsobom bránil nezávislosť súdnej moci," povedal Čellár. "Bohužiaľ, táto koalícia sa rozhodla, že musí ľudí očierniť," uzavrela Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy