Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Deň s prezidentkou: Na čo sa hlava štátu teší a čo jej bude chýbať?
Zdielať na

Deň s prezidentkou: Na čo sa hlava štátu teší a čo jej bude chýbať?

BRATISLAVA / Reportérka TV JOJ Barbora Jánošová strávila deň s prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou. Podľa hlavy štátu nie je jednoduché byť ženou v líderskej pozícii, no predsa jej na tom bude niečo chýbať.

​"Bola som prezidentkou, ktorá vykonávala svoj mandát v krízach. Dúfam, že som bola bodom, ktorý situáciu upokojoval a vracal pozornosť k vecnosti. Bola som prvou ženou v tomto regióne a sama som častokrát hovorila to, že som tento rozmer podcenila. Nie je jednoduché byť ženou v líderskej pozícii," povedala Čaputová. 

1 827. prezidentský deň začal krátko pred ôsmou hodinou

Prezidentka si sadla do auta aj so šatami na prezlečenie. Je prvou hlavou štátu, ktorá zaviedla pravidlo, že ak sa neponáhľa, majáky nepoužíva. Postojí teda v kolóne. Zhruba po 15 minútach prichádza do paláca. V úrade je ale 24 hodín denne, pretože ako vrchná veliteľka ozbrojených síl musí byť nonstop v dosahu. Napríklad pri útoku na Izrael. "Keď sa dejú takéto mimoriadne situácie, som v priebehu pár minút informovaná. Alebo maximálne do hodiny," informovala prezidentka. 

Prvá zastávka je v kaplnke 

Z času na čas môže poslúžiť na omšu aj návštevníkom. Tentoraz Klubu otcov. "Ďakujem za všetky modlitby, ktoré smerujú aj celej krajine, aj k nám ako ústavným činiteľom, aby sme svoju službu vykonávali čo najlepšie," povedala Čaputová. Keď má prezidentka práve čas, zvykne pozdraviť aj návštevníkov. Každé prijatie ale znamená jednu príprava. Prvé prijatie bolo o 09.00 h, liga proti rakovine. Prispela prezidentka aj zamestnanci. O 11.00 h sa začalo menovanie generálov. A kým sa prezidentka pripravuje v sále, prebieha nácvik ceremónie.

Pred obedom stihla prezidentka ešte rýchlu poradu. V rozostupoch pár minút prichádza postupne šesť veľvyslancov. Čo veľvyslanec, to ceremónia. A po každom jednom priechode sa znova vyčistí koberec. Prezidentka prijíma poverovacie listiny a napriek nácviku zavládne na chvíľu neistota. V týchto dňoch sa prezidentka občas vyzúva z lodičiek. Robí tak v kancelárii pod stolom. 

Na čo sa hlava štátu teší?

"Predstavovali ste si, ako by vyzerala kampaň, keby ste kandidovali?" pýtali sme sa. Odpovedala, že by to bolo veľmi ťažké a boj by bol nerovný. "Kým pravda len vstane z postele a urobí prvý krok, klamstvo už obehlo zemeguľu," dodala. Chýbať jej bude najmä tím ľudí. Na čo sa teší, je šoférovanie. "Skúsila som opäť šoférovať a nezabudla som to úplne. Myslím, že by sa mi to zišlo trošku natrénovať," priznala hlava štátu. Mobil jej zostane ten istý. "Bola by škoda stratiť kontakty," vysvetlila.

Zuzane Čaputovej zostáva ešte 56 prezidentských dní

O pol hodinu, konkrétne o 15.00 h smeruje na poradu, možno svoju úplne poslednú k milostiam. "Často spomínam, že keď si večer líham, viem, že som tú milosť podpísala, i keď to dotyčný ešte netuší. Je vo výkone trestu a oznámia mu to až na druhý deň. Prídu do cely a povedia mu, aby sa zbalil a išiel domov. Z informácií, ktoré mám, využili túto šancu všetci," vyjadrila sa. 

Jej deň ešte nekončí. Pred 19.00 h prišla na diskusiu Mareka Vagoviča, kde komentovala aj hromadné prepúšťanie odborníkov na čele inštitúcií. "Je to hazard s ľudským kapitálom a potenciálom," uviedla. Až pred 20.00 h smeruje naspäť domov. Prezidentka Zuzana Čaputová má pred sebou ešte 56 prezidentských dní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy