Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Domy si postavili vedľa masového hrobu. Obyvatelia budú stretávať archeológov
Zdielať na

Domy si postavili vedľa masového hrobu. Obyvatelia budú stretávať archeológov

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici sa začal archeologický výskum okolia jedného z najväčších masových hrobov z druhej svetovej vojny. Doteraz bol pamiatkovo chránený iba samotný Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke. V tesnej blízkosti pritom v minulosti povolili výstavbu rodinných domov.

​Archeologický výskum na miestach, kde sa počas druhej svetovej vojny odohrali masové popravy, iniciovalo mesto. Odborný tím sa zameria na okolie protitankovej priekopy, teda miesto masového hrobu, ktorá nikdy nebola skúmaná. "Je to masový hrob, je potrebné to pamiatkovo chrániť," povedal Pavol Šteiner z Katedry archeológie na univerzite v Nitre.

​Doposiaľ bol chránený len samotný Pamätník obetiam fašizmu, v jeho tesnej blízkosti vyrástli rodinné domy, čo umožnil územný plán v 90. rokoch. Výskum a identifikácia miest masových popráv poslúži ako podklad pre pamiatkarov na rozšírenie ochranného pásma. "Aby sa to územie mohlo zašpecifikovať, poslúži to na vymedzenie plochy, aby bolo celé územie pamiatkovo chránené," vysvetlil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Územie by malo byť chránené viac

Problematikou ďalšej výstavby sa už zaoberá aj krajská prokuratúra. Vydala podnet o nedostatočnej ochrane lokality. Mesto pripravilo návrh na začatie konania o stavebnej uzávere. "Cieľom je zabrániť ďalšej stavebnej činnosti a zvýši sa ochrana územia," tvrdí vedúci Stavebného úradu v Banskej Bystrici Filip Gašparec.

Výskum rozdelený na dve fázy. Ukončiť ho chcú na jeseň tohto roku. "Nejde ani tak o zisťovanie nových skutočností, skôr o potvrdenie známych faktov," dodal Pavol Šteiner.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy