Jasno
13°
Bratislava
Na lesníckej škole majú novú techniku. Zastúpi až piatich pilníkov
Zdielať na

Na lesníckej škole majú novú techniku. Zastúpi až piatich pilníkov

BANSKÁ ŠTIAVNICA / V Banskej Štiavnici sa nachádza jediná škola na Slovensku, kde sa učí programovanie a obsluha strojov na ťažbu dreva. Stredná odborná škola služieb a lesníctva sa môže pochváliť novou špičkovou technikou. Bez potrebných strojov by sa totiž ich ovládanie učilo ťažko.

​Žiakov pripravujú na prácu

V areáli strednej školy pribudli nové stroje, vrátane harvestora, či lanovky na drevo. Žiaci tak pri odchode zo školy budú ovládať najmodernejšiu techniku. "Máme tu všetko, čo je špičkou kvality strojov na drevo," uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. Župa dala na nové stroje 260-tisíc a tri milióny išli z eurofondov.

Žiaci v škole začínajú na trenažéroch, až potom skúšajú stroje. "Je to veľmi citlivé joysticky, oboznamujeme sa s tým, ale je to náročné," povedal jeden zo žiakov školy Martin Dominik."Chodí sa na trenažér, sú tam rôzne úrovne až potom ideme do stroja," uviedol Matúš Kmeť, ďalší zo žiakov školy.

Harvestory budú v budúcnosti dôležité

Na Slovensku učia programovanie a obsluhu harvestora iba na tejto škole. V lese zastúpi stroj prácu až piatich pilníkov. Strom odpíli, očistí od konárov a nareže na menšie kúsky."Vyškoliť tohto operátora je jedna z najťažších odborov," povedala riaditeľka školy Viera Gregáňová. "Nové stroje majú budúcnosť, harvestor predbehne človeka v mnohom," dodal Kmeť.

Absolventi lesníckeho odboru majú takmer stopercentné uplatnenie na pracovnom trhu. Aktuálne školu navštevuje 283 žiakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy