Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Prokurátori Harkabus a Mikuláš sa vzdali funkcie. Obaja dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka
Zdielať na

Prokurátori Harkabus a Mikuláš sa vzdali funkcie. Obaja dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka

BRATISLAVA / Dlhoroční prokurátori už zrušenej špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš sa rozhodli odísť z funkcií. Ide pritom o prokurátorov, ktorí majú na starosti jeden z najsledovanejších prípadov vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Televízia JOJ má k dispozícii aj list, ktorý Harkabus adresoval generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Práve šéf prokuratúry a jeho konanie z posledného obdobia sú dôvodom ich odchodu. Žilinka odmieta vec verejne komentovať. Podľa ministra spravodlivosti Borisa Suska prípad vraždy nebude ohrozený, keďže máme dostatok kvalifikovaných prokurátorov.

Ako prvý o tom informoval Denník N

Špecializovaný trestný súd udelil Alene Zsuzovej 25 rokov, Mariána Kočnera oslobodil. Prokurátori pritom dozorovali aj prípravu vraždy Žilinku. Vec je už po druhý raz na Najvyššom súde. Znamená to, že obsiahlym spisom sa bude musieť oboznámiť nový prokurátor. Na zmenu dozorujúceho prokurátora zareagoval aj otec Jána Kuciaka. "Zase sa zmoblizovali a robili všetko pre to, aby sa ku konečnému vinníkovi nedostalo, asi skončíme ako pani Remiášová," zhodnotil Jozef Kuciak.

"Mrzí ma, že prípad opúšťame, no v záverečnej reči aj v odvolaní sme v tejto fáze vytýčili mantinely, ako sa môže prokurátor orientovať," uviedol prokurátor Matúš Harkabus. "Predmetná vec bola Najvyššiemu súdu predložená 8. decembra 2023. Vec je v štádiu štúdia spisového materiálu, ktorý k dnešnému dňu tvorí viac ako 39 400 listov. Po jeho naštudovaní jednotlivými členmi senátu bude vo veci určený ďalší procesný postup," informovala Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu SR. "Tam sú dve možnosti. Buď Najvyšší súd SR potvrdí rozhodnutie alebo vráti špecializovanému. Potom novému prokurátorovi môže trvať dlhšie, kým si spis naštuduje," doplnil Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Jeden z prokurátorov špeciálnej prokuratúry skončil na odbore generálnej prokuratúry. Marošovi Žilinkovi odchod oznámil listom aj s hlavnými dôvodmi. Jedným z nich je, že mu neumožnil prestúpiť na Krajskú prokuratúru v Žiline, odkiaľ pochádza. "Tam je jednoznačný signál, že na tej prokuratúre nie som želaný," vyhlásil Harkabus. "Mnohí boli preradení na útvary, s ktorými nemajú žiadnu skúsenosť," doplnil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

V liste Harkabus Žilinkovi vyčítal aj to, že sa ich nezastal pri útokoch politikov. Harkabus doslova píše, že Žilinka radšej písal komické statusy. Prokurátor Harkabus vytkol aj užívanie paragrafu 363 a údajné zavádzanie normalizácie zo 70. rokov. Generálny prokurátor reagoval krátkym stanoviskom. "Personálne záležitosti a rozhodnutia prokurátorov nebude generálna prokuratúra riešiť prostredníctvom médií," uviedla Zuzana Drobová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Susko uviedol, že odchod prokurárov neohrozí prípad vraždy Kuciaka

Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka nebude avizovaným odchodom dozorových prokurátorov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša z prokuratúry ohrozený. Po stredajšom rokovaní vlády o tom ubezpečil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). "Máme tu dosť fundovaných prokurátorov krajských prokuratúr aj Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorí budú spôsobilí ďalej dozorovať tieto spisy," povedal Susko.

Minister poukázal na to, že generálny prokurátor ponechal prípady, kde bolo skončené prípravné konanie, niekdajším prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. "Je to veľmi zaujímavá situácia, keď oni sami, ktorí volali po tom, že chcú tieto kauzy dozorovať, sa ich teraz zbavujú," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy