Polojasno
22°
Bratislava
Slovensko na vojnu nie je pripravené. Kryty neprešli kontrolou
Zdielať na

Slovensko na vojnu nie je pripravené. Kryty neprešli kontrolou

BRATISLAVA / Ak by sa Slovensko v súčasnosti dostalo do vojnového konfliktu, s mnohými situáciami by sme si zrejme poradili oveľa horšie ako napríklad susedná Ukrajina. Podľa zistení najvyššieho kontrolného úradu totiž nemáme dostatok úkrytov, ani zásob. Zastaralé detské vaky, či niektoré druhy masiek mali byť už dávno vyradené.

​Zastaraná legislatíva

Podľa Najvyššieho kontrolného úradu celá legislatíva nereflektuje na aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v Európe. "To bolo nastavené na koniec minulého tisícročia. V súčasnosti máme úplne nové hrozby, ukázal nám to Covid-19, vojna na Ukrajine, živelné pohromy a zemetrasenie na východe," povedal predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenska Ľubomír Andrassy.

Podľa národných kontrolórov nám riadiace dokumenty chýbajú, alebo sú neaktuálne. "Krízové riadenie je dlhodobý problém. Našli sme tam dokonca masky po exspirácii, ktoré mali byť dávno vyradené," dodal Andrassy.

Na Slovensku sa nachádza približne 1500 odolných a plynotesných úkrytov, z toho približne jedna štvrtina v Bratislave a zvyšok je relatívne rovnomerne rozmiestnených po mestách na celom Slovensku. "Tieto úkryty majú súhrnnú kapacitu okolo 250-tisíc ukrytých," informoval Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

O úkryty sa nikto nestará

"Problém je v tom, že kryty civilnej ochrany prešli pod samosprávy. A niektoré samosprávy ani nevedia, že úkryty majú a 15 až 20 rokov sa o ne nestarali a sú v dezolátnom stave," uviedol Andrassy.

Ministerstvo vnútra už avizuje návrh nového fungovania krízového manažmentu aj zmenu legislatívy v tejto oblasti."Správa Národného kontrolného úradu Slovenska len potvrdzuje správnosť rozhodnutia, ktoré urobilo nové vedenie rezortu vnútra. V krízovom riadení štátu musí nastať skoková zmena," uviedlo v stanovisku Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy