Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Svetový deň Hemofílie: Pacienti bojujú s bolesťami kĺbov a zlou zrážanlivosťou krvi
Zdielať na

Svetový deň Hemofílie: Pacienti bojujú s bolesťami kĺbov a zlou zrážanlivosťou krvi

MARTIN / Svetový deň hemofílie je 17. apríla. Týmto zriedkavým ochorením pri ktorom sa krv nezráža správne trpela napríklad aj anglická kráľovná Viktória. Závažnejšia forma hemofílie je typická vnútorným krvácaním do kĺbov a práve vnútorné krvácanie môže poškodiť tkanivá aj orgány a ohroziť tak život pacienta.

Martin Bíreš má 47 rokov. To, že trpí hemofíliou zistili jeho rodičia, keď si ako neposedné dieťa spôsobil úraz. "Mal som tri roky. Zahryzol som si do jazyka a rodičia nevedeli zastaviť krvácanie. Vtedy ma zobrali k lekárovi a vtedy prišli na to, že mám hemofíliu," opísal Martin Bíreš, pacient s hemofíliou. 

Dnes prejde pár metrov o barliach dlhšie stáť nevydrží, jeho každodennou súčasťou sa stal invalidný vozík. "Všade ho doprevádzame a keď chceme niekam ísť je to komplikované," uviedla manželka Janka Bírešová. "Rodina je s tým zžitá neľutujú ma. Tam ide o rešpekt tej choroby lebo pred hemofíliou treba mať rešpekt," priblížil Martin Bíreš. 

Pomôže výmena kĺbu

"Najčastejšie títo pacienti spontánne krvácajú do kĺbov a svalov. Pri opakovanom krvácaniu dochádza k poškodeniu kĺbneho aparátu a pacienti majú bolesti a krívajú," ozrejmil Tomáš Šimurda z Kliniky hematológie a transfuziológie UNM v Martine. 

Na výmenu kolenného kĺbu čaká aj Martin. "Podmienkou je redukcia hmotnosti," povedal Martin. Ani to však pre človeka ktorého bolí každý pohyb nie je jednoduché. V Turci s rodinou prevádzkuje reštauráciu a penzión. "Vediem recepciu mám na starosti rezervácie," uviedol Martin. 

Tomáš Šimurda je Martinov lekár a zároveň dlhoročný priateľ. Spojila ich hemofília, ktorou trpí aj on sám. "Viem sa vcítiť do tých pacientov viem pochopiť ich potreby a z tej medicínskej stránky viem pomôcť," opísal Tomáš Šimurda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy