Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Eurobarometer ukázal, že Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb
Zdielať na

Eurobarometer ukázal, že Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb

BRUSEL / Jarný prieskum Eurobarometer, ktorého výsledky zverejnil v stredu Európsky parlament (EP), ukázal, že 71 % občanov EÚ a 62 % Slovákov vyjadrilo záujem voliť v júnových eurovoľbách. Štyrikrát po sebe malo Slovensko vôbec najhoršiu účasť v celej Únii. Nikdy neprekročila 23 %. Tohtoročné čísla sú však celkom optimistické.

TV JOJ

TV JOJ

Prieskum hovorí, že 62 % ľudí by sa dostavilo k urnám. Zastúpenie europarlamentu na Slovensku síce upozorňuje, že reálne číslo bude oveľa nižšie, možno okolo tretiny, no stále ide o výrazný nárast. "Ľudia si uvedomujú, že tá súčasná situácia vo svete možno ešte zvyšuje dôležitosť toho hlasovania vo voľbách," povedal Robert Sermek, vedúci zastúpenia Európskeho parlamentu na Slovensku.

A svoju úlohu hrá i to, že sa do boja zapájajú aj esá jednotlivých strán. "Ľuboš Blaha, Richard Sulík alebo napríklad aj Ľubomír Galko dokážu osloviť toho svojho voliča a na základe toho možno očakávať oveľa vyššiu účasť ako v tomu bolo v minulých eurovoľbách," opísal politológ Radoslav Štefančík.

Slováci úniu vnímajú pozitívnejšie

Samozrejme, otázkou je, či sa konečne dostaneme z posledného miesta. No to si tipnúť nikto netrúfa. "Nie som ja veľmi dobrá v predpovediach, ale kde bude tá neúčasť vyššia ako na Slovensku, to sa dá ťažko v tejto chvíli nejak predpokladať," priblížila sociologička Oľga Gyárfášová.

Slováci však úniu vnímajú čoraz pozitívnejšie. Štyri pätiny vidia prospech z nášho členstva, 85 % cíti vplyv Bruselu v každodennom živote. "Ten trend by som povedala, že je veľmi priaznivý," ozrejmila Gyárfášová. "To, ako vyzerá Európska únia v očiach slovenských voličov určite závisí aj od toho, ako tí mienkotvorní politici dokážu Európsku úniu prezentovať vo svojich politických posolstvách," dodal Štefančík. Tento rok si navyše zvolíme o jedného zástupcu viac. Vďaka odchodu Veľkej Británie budeme mať v europarlamente 15 poslancov.

Európania si uvedomujú dôležitosť volieb

Predsedníčka EP Roberta Metsolová sa s odkazom na prieskum Eurobarometra prostredníctvom videoprenosu prihovorila novinárom v Bruseli. Privítala, že osem z desiatich Európanov si uvedomuje, že je dôležité ísť voliť, a vyzvala občanov, aby túto možnosť nezahodili, lebo v súčasnej zložitej geopolitickej situácii Únii "ide o veľa".

"Tieto voľby budú rozhodujúce, lebo určia, ktorým smerom sa vyberie. Využite svoj hlas, hlasujte!" odkázala Metsolová. Hovorca EP v rozhovore pre slovenských novinárov akreditovaných v Bruseli uviedol, že hlavným výsledkom prieskumu je potvrdenie skutočnosti, že EÚ je za posledných päť rokov pre občanov viditeľnejšia a hodnovernejšia.

"Počet ľudí ochotných hlasovať citeľne vzrástol, o vyše desať percent voči roku 2019, na 60 %. Viacero odpovedí občanov v tomto prieskume ukazuje, že záujem o voľby narastá, že obraz EÚ je pozitívnejší ako pred piatimi rokmi," vysvetlil Duch. Dodal, že ak by sa eurovoľby konali na budúci týždeň, tak by sa na nich zúčastnilo až 71 % voličov.

"Posledné čísla sú pozitívnejšie a zaujímavé. Uvidíme, aké budú výsledky. Myslím si, že ak médiá budú naozaj dostatočne informovať občanov o význame eurovolieb, ak politici, kandidáti za europoslancov a národné inštitúcie budú tiež informovať o tom, že tieto voľby sú zásadné aj pre budúcnosť Slovákov, nielen Európanov ako takých, tak sa tieto pozitívne čísla prejavia aj po sčítaní hlasov," odkázal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy