Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Politici vs médiá? Sociológovia hovoria o veľkej polarizácii spoločnosti
Zdielať na

Politici vs médiá? Sociológovia hovoria o veľkej polarizácii spoločnosti

BRATISLAVA / Slovensko bolo doteraz sedemnáste v svetovom rebríčku, ktorý hodnotil slobodu tlače. Nový rebríček majú zverejniť už v máji a je otázne, ako sa naša pozícia zmení. Okrem toho, že novinári nedostávajú odpovede na otázky, sociológovia hovoria o veľkej polarizácii spoločnosti, ktorú môžu zastaviť práve tí, ktorí ju vytvorili - teda politici.

"Možnosť novinárov klásť otázky a mať odpovede je základným pilierom pre právo občanov na informácie," zdôraznil ​Pavol Szalai, Reportéri bez hraníc. Namiesto odpovedí na nepohodlné, no úplne legitímne otázky - osobný útok. To už tu bolo a nie raz. Na legitímne otázky aj teraz často neprichádzajú odpovede. "Kritika novinárov je oprávnená, žiaduca, ale mala by byť vecná, cielená a konkrétna. Útoky, zovšeobecňovanie, odmietanie odpovedať na otázky - to je niečo úplne iné," priblížil Szalai.

Menej tlačových konferencií, viac videí na Facebooku. Začal s tým Igor Matovič, dnes je to norma. "Bez toho, aby čelil akýmkoľvek otázkam," podotkla sociologička Zora Bútorová. 

Sociológovia hovoria o polarizácii spoločnosti

"Korene sú vlastne v období tretej vlády Roberta Fica a po nástupe vlády Igora Matoviča k tomu takzvanému únosu štátu. Pribudol potom nový fenomén, ktorý by sme mohli nazvať zlyhávaním štátu," uviedla Bútorová.

Žnú, čo sami zasiali, reagujú sociologičky na video zverejnené Erikom Kaliňákom, kde mu nadáva človek na ulici. "Je to ich vlastný bumerang. Politici to spustili, rozprúdili a vygenerovali práve tým, že sami aj v predvolebnom boji, aj v bežnej situácii používajú a zneužívajú sociálne siete aj na veľmi osobné vyjadrenia," vysvetlila Silvia Porubänová, sociologička a riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva. 

Upozorňujú na rozdiely v komunikácii, keď niektorí politici vyzývajú k pokoju iba voličov z druhého tábora. "Zastávajú sa iba tých svojich," doplnila Bútorová. Správnou cestou sa vraj vyberá prezidentka. "Apeluje na všetkých ľudí bez ohľadu na ich názor," zdôraznila Bútorová. "Odsudzujúce nadradenosť nám nepomáha," tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová.

Zmenu nálady ale nemajú v rukách voliči

"Zodpovednosť za toto nesú tí, ktorí sú pri moci. Tí majú aj to privilégium, aj ten komfort na to, aby nasadili iný tón," zdôraznila Bútorová. Súčasne ale upozorňuje, že mať nepriateľa politikom pomáha. "Ako vieme z histórie, vždy to bolo tak, že udržať si lojalitu svojich prívržencov sa dá veľmi dobre vtedy, keď mám nejaký obraz vonkajšieho nepriateľa, na ktorého sa útočí," uzavrela Bútorová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy