Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pohonné hmoty sú opäť o čosi drahšie - najdrahšie spomedzi našich susedov
Zdielať na

Pohonné hmoty sú opäť o čosi drahšie - najdrahšie spomedzi našich susedov

BRATISLAVA / Benzín na Slovensku výrazne zdražel aj v tomto týždni. Dosiahol tak nové maximum od vlaňajšieho leta. Drahý je aj v susedných krajinách, ale u nás najviac a môžu za to vysoké dane.

Podľa údajov zo začiatku tohto týždňa sme u nás tankovali 95-oktánový benzín za 1,68 eur. Veľmi podobné ceny sú v Rakúsku a Maďarsku. V Poľsku je to však výrazne menej - 1,57 eur. O jeden cent lacnejší bol benzín v Česku. To je porovnanie zo začiatku týždňa - lenže na začiatku víkendu sú ceny u nás ešte vyššie - benzín je už nad hranicou 1,70 eur. 

Od saharského piesku si Slováčisko aj dvakrát čelné sklo umyť môže, stále cenám benzínu uveriť nemôže. "Dosiahli v podstate maximálne hodnoty cenové od augusta 2023," priznala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Pri klasickej 95 je to na Slovensku už priemerne 1,70 eur, ale bežne aj viac. Dobrý pritom nie je ani výhľad na najbližšie obdobie. "Môžeme povedať, že ešte možno pár centov to pôjde najbližší týždeň nahor," reagoval analytik VÚB Michal Lehuta. Za rastom cien benzínu, ale aj nafty je najmä veľká svetová politika a konflikty, teda niečo s čím nič nenarobíme. "Kým v roku 2023 sa napríklad brand obchodoval okolo hranice 70 dolárov za barel. Aktuálne sme na 90 dolárov za barel. Je to markantný nárast, ktorý postupne stále rastie," reagoval šéfredaktor energie-portal.sk Radovan Potočár. 

Lacnejšie je to v Poľsku aj na Ukrajine, iba u nás nie. Aj takto reagujú obyvatelia severovýchodného Slovensku na ceny paliva. Mnohí Slováci tak naďalej chodia a aj budú chodiť tankovať k susedom. Najviac sa to momentálne oplatí v Česku a najmenej v Rakúsku, čo je ale trpko smiešne, keď si predstavíme koľko zarobia oproti Slovákom Rakúšania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy