Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podporili ste na sociálnych sieťach Korčoka alebo Pellegriniho? Môžete dostať obrovskú pokutu
Zdielať na

Podporili ste na sociálnych sieťach Korčoka alebo Pellegriniho? Môžete dostať obrovskú pokutu

BRATISLAVA / Mali ste pred voľbami na Facebooku Korčokove okuliare? Alebo červený rámček - Volím Pelleho? Možno vám do schránky príde pokuta 30-tisíc eur. Znie to šokujúco, až kým si neprečítate zákon o volebnej kampani. Ten je podľa právnikov aj mimovládnych organizácií nedokonalý a zvláštnych ustanovení v ňom nájdete viacero. Od večne problémového moratória, ak ste na sociálnych sieťach podporili Korčoka alebo Pellegriniho, môžete dostať obrovskú pokutu až po možný konflikt záujmov. Ministerstvo však zmenu nechystá.

Činnosť akýchkoľvek nepolitických subjektov, v prospech alebo neprospech kandidátov, počas volebnej kampane sa zakazuje. Ak zákon porušíte, okresný úrad vám udelí pokutu od 300 do 30 000 eur. Túto "činnosť" ďalej paragraf nedefinuje, a tak podľa nami oslovených právnikov pokryje všetko, čím niekoho môžete ovplyvniť.

Komentár v novinách, rozdávanie letákov či napríklad spomínaný rámček na Facebooku. Pokuty od občanov nikto nikdy nevymáhal, ale naznačuje to, že náš zákon zďaleka nie je ideálny.

A na ten istý zákon sa odvolávajú mimovládky, keď hovoria o konflikte záujmov. Petrovi Pellegrinimu prišlo po voľbách z peňazí Hlasu na transparentný účet 250 000 eur. Rieši to rezort, ktorému velí jeho kolega z Hlasu.

"Tí ministerskí úradníci, ktorí budú teraz o našom podnete rozhodovať, budú môcť čeliť nejakým postihom, ak rozhodnú v neprospech budúceho prezidenta," uviedol projektový koordinátor Transparency International Slovensko Ľuboš Kostelanský.

"Aj OBSE nám odporúča, aby o podnetoch alebo sankciách rozhodoval nezávislý úrad, orgán," hovorí Bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko, ktorý aktuálne pôsobí v Nadáci Zastavme korupciu.  

Víťazný kandidát si chybu priznal, vysvetľuje, že ide o drobnosť. A tu máme ďalšiu zvláštnu zákonnú kľučku. Legislatíva povoľuje niečo podobné, ak si peniaze pošlete z vlastného účtu, avšak on to urobil zo straníckeho. Hrozí mu tak pokuta od 2 do 30-tisícov eur.

"Technicky správny postup mal byť taký, že strana mala najprv poslať financie na osobný účet Petra Pellegriniho a z neho mali byť následne prevedené na transparentný účet. Za túto technickú chybu je pripravený plne rešpektovať rozhodnutie, ktoré prijmú kompetentné štátne orgány," stanovisko Petra Pellegriniho. 

No a nakoniec tu je už tradičný problém s moratóriom. Je veľmi ľahké ho zneužiť, čo pocítil aj budúci prezident. "Sa zo strany pána Matoviča viedla veľká antikampaň, voči ktorej sa nemohol nijak efektívne brániť a navyše sa tej antikampani nemohli venovať ani médiá, ktoré by to nejak zreálnili," hovorí Kostelanský. Napriek všetkému, čo sme spomenuli, zmena zrejme len tak skoro nepríde. Ministerstvo vnútra žiadnu novelu nechystá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy