Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obraz slovenského zdravotníctva: Keď sa chcete dostať k špecialistovi, pred ambulanciu musíte ísť v noci
Zdielať na

Obraz slovenského zdravotníctva: Keď sa chcete dostať k špecialistovi, pred ambulanciu musíte ísť v noci

BRATISLAVA / Čakačky v skorých ranných hodinách pred zamknutou poliklinikou a nové poplatky za úkony. Takýto stav je aktuálne v odborných ambulanciách naprieč celým Slovenskom. Pacienti musia strpieť tmu, vietor, dážď aj zimu, pokiaľ sa chcú dostať na vyšetrenie. A ambulancie zasa volajú po dofinancovaní a pokojnejšej práci.

Počet hodín čakajúcich pacientov sa stále zvyšuje

​Problémy s preťaženosťou odborných lekárov sú čoraz výraznejšie a počet hodín čakajúcich pacientov sa stále zvyšuje. Napríklad sa to aktuálne deje aj v Senci, kde ľudia musia čakať pred poliklinikou už od piatej hodiny ráno. Podobnú skúsenosť má aj pán Jozef vo viacerých ambulanciách. "Už o piatej tu ľudia poctivo stoja. No, čo máme robiť? Ale v zime je to horšie," zhodnotil Jozef.

Pritom aj na sociálnej sieti sa rozbehla veľká debata o možnosti dostať sa na krčné v seneckej poliklinike. Ľudia to prirovnávali k nemožnému. "Pripravte si pevné nervy, jedlo a pitie a môžete čakať ráno o 5. hodine pred poliklinikou," napísal muž. "Keď otvoria, rýchlo utekať na poschodie, aby vás nikto nepredbehol. Sestrička vydá 8, maximálne 10 časeniek," doplnila žena.

Problém je ale aj na druhej strane

ORL ambulancia v poliklinike je totiž jediná na celý okres Senec, čo je 80-tisícový spád pacientov. "Tá situácia je z roka na rok neúnosnejšia, čo sa týka počtu pacientov. Pričom naša ambulancia je zameraná nielen na dospelých, ale aj detský vek. To sú pacienti od nula do sto rokov. Častokrát sa to už vyhrocuje až do nejakých sporných situácií," priblížila Ivona Szaboová, lekárka na ORL v Senci.

Akútne stavy musia vsúvať medzi chronických a od rána čakajúcich. "Preto sú tí pacienti nútení od rána skoro čakať. A my im častokrát musíme povedať, že na nich rada nedôjde, kapacita ambulancie je preplnená. My sa naozaj snažíme robiť všetko, čo je v našich silách," uviedla Szaboová. 

"Vnímam túto situáciu veľmi tragicky. Pretože skutočne máme dlhé čakacie doby k špecialistom," vyhlásil Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR. A stav je ešte horší ako navonok vyzerá. Nočné preteky nastávajú aj pri online objednávaní. "Ten systém sa otvára niekedy o polnoci. Tak mamičky alebo aj príbuzní mnohokrát čakajú na takýto termín už od polnoci," doplnil Šóth.

Ministerstvo tvrdí, že sa aktívne zameriava na posilnenie ambulantnej starostlivosti

Rezort zdravotníctva ale tvrdí, že sa aktívne zameriava na posilnenie ambulantnej starostlivosti. Za posledné obdobie vzniklo 22 nových ambulancií - 15 všeobecných, 7 pediatrických. "Lekárom špecialistom umožníme získať podporu na vznik nových ambulancií v nedostatkových regiónoch a modernizáciu prístrojov v už existujúcich ambulanciách," informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Okrem toho v praxi sú už aj avizované poplatky v odborných ambulanciách. ASL totiž trvá na tom, že jej sektor je nedofinancovaný. Pacienti tak v týchto dňoch dostávajú na podpis súhlas s poskytovaním služieb. Ale už za finančnú úhradu. "Pokiaľ sa budeme k tomuto chovať takto macošsky, tak určite tá situácia sa pre pacientov v najbližších rokoch nezlepší, skôr zhorší," zhodnotil Šóth. "Naším cieľom je zaviesť transparentnosť v súčasnom systéme úhrad poskytovania zdravotnej starostlivosti," uviedol rezort zdravotníctva.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy