Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Otvorené dvere pre čierne stavby: Nový zákon zmierňuje pravidlá, opozícia hovorí o papalášizme
Zdielať na

Otvorené dvere pre čierne stavby: Nový zákon zmierňuje pravidlá, opozícia hovorí o papalášizme

SLOVENSKO / Ministerstvo dopravy predstavilo amnestiu na čierne stavby. Platí od 1. apríla ako súčasť nového stavebného zákona. Zatiaľ čo rezort sa chváli zjednodušením zdĺhavých procesov, opozícia hovorí o papalášizme.

Napríklad, keď staviate dom s garážou a kôlňou, posudzovať vám budú všetky tri objekty naraz. Konanie sa naviaže na hlavnú stavbu, teda v tomto prípade dom. Okrem toho sa rozširuje možnosť spojiť územné a stavebné konanie. 

Výraznou zmenou je aj fakt, že ak vám obec do 60 dní nedá stanovisko k povoleniu na začatie výstavby, bude sa to brať ako súhlas.

Amnestia na čierne stavby

Postavili ste si do 31. marca dom bez stavebného povolenia? Je celkom možné, že štátu je to už jedno. Stačí požiadať stavebný úrad a ak splníte zákonné podmienky, označí ho za spôsobilý. Minister hovorí o nevyhnutnosti. "Vždy, keď sa zavádza nová stavebná legislatíva a nové pravidlá, tak je bežné urobiť takýto druh amnestie, aby sme povedali: No dobre, tak odtiaľto to už nechajme tak, ako to je," uviedol minister dopravy Jozef Ráž. Výnimku tvoria stavby v chránených oblastiach, prípadne také, na ktoré sa už teraz sťažujú susedia. "Ak by niektorí papaláši z Hlasu alebo Smeru chceli dodatočne zlegalizovať svoje čierne stavby, tak by to naozaj neurobili inak," reagoval poslanec Marek Lackovič (PS). "Pri novej účinnosti zákona to v podstate vždy musíte urobiť, lebo ten právny stav sa nejakým spôsobom znova nastavuje," uviedol predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR Martin Hypký. 

Neregistrované budovy nemusia platiť daň

Ministerstvo argumentuje aj lepšou finančnou situáciou obcí, keďže neregistrované budovy daň z nehnuteľnosti logicky neplatia. To však opozičný poslanec a bývalý starosta považuje za bezpredmetné. "O obce a mestá tu vôbec nejde. Tých čiernych stavieb je pomerne málo, toto naozaj podľa mňa nie je namierené na to," povedal poslanec Lackovič. Kvarteto opatrení predstavuje akýsi predvoj oveľa väčších rošád v zákone. Tie odobrila ešte Hegerova vláda, komplexnú reformu však prakticky okamžite po svojom príchode do funkcie nový kabinet skritizoval. "To nie je naše dieťa. My sme toto dieťa dostali aj s veľkou kolískou, to dieťa je pocikané aj pokakané. Tak to musíme aj poutierať aj poprebaľovať," konštatoval premiér Robert Fico. Sťažoval sa na slabú digitalizáciu či výrazný podstav na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu. Ten sa síce podarilo uviesť do prevádzky, avšak ostatné problémy pretrvávajú. 

Zmenám stále nie je koniec

Je dosť možné, že zvyšok práce bývalej vlády pôjde do koša. Jozef Ráž plánuje kompletne nový zákon. Podrobnosti ale zatiaľ neprezradil. "Nechcem predbiehať, lebo naozaj sme tak na začiatku toho celého, že ja vám tu poviem niečo, čo možno o dva mesiace nemusí platiť," povedal minister Ráž. Ministerstvo ho chce pripraviť do leta. Ak všetko pôjde hladko, novela odložená na budúci rok ani nevojde do platnosti. Nahradí ju nová legislatíva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy