Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V školách sa už mobily používať nebudú. Platí iba pár výnimiek
Zdielať na

V školách sa už mobily používať nebudú. Platí iba pár výnimiek

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva dnes oznámilo definitívne rozhodnutie o mobiloch na školách. Žiaci prvých troch ročníkov základnej školy nebudú môcť v škole ani počas prestávok používať telefón. Opierajú sa o výskumy, ktoré ukázali, že školáci sa v prostredí, kde sa nereguluje používanie mobilov, horšie sústredia a majú horšie výsledky. Aké budú sankcie ale zatiaľ jasné nie je.

​Zmeny budú zapracované aj do zákona. Od 4. ročníka si deti zapnú telefón len vtedy, ak si to vyžiada štátny vzdelávací program. Výnimky budú platiť pre deti v 6. ročníku a pre deti so špeciálnymi potrebami. Ministerstvo školstva rieši aj situácie nedodržiavania takéhoto zákona. Podľa psychologičky deti najviac rušili notifikácie. Zástancovia zákazu mobilov u detí hovoria o mobile ako droge. 

Minister tiež oznámil, že plánuje opatrenia pre veľký nárast vymeškaných hodín najmä u detí z marginalizovaných skupín. Škola bude musieť pri ospravedlnení dieťaťa rodičom na 5 dní krátko po sebe alebo pri prekročení 10 vymeškaných dní v mesiaci žiadať o potvrdenie choroby pediatra.

Mobily majú negatívny vplyv na duševnú pohodu žiakov

"Podľa výskumov OECD deti v neregulovanom prostredí používania mobilných telefónov majú preukázateľne horšie sústredenie na vyučovaní a v konečnom dôsledku aj výsledky vo vzdelávaní. Deti navyše trpia nervozitou, čo zhoršuje aj ich schopnosť učiť sa," uviedol Drucker. Rezort podľa jeho slov návrhom reaguje na alarmujúce informácie a dáta o nepriaznivom vplyve mobilov na výsledky a duševnú pohodu žiakov. Poukázal aj na príklady z iných krajín, ktoré v poslednom období zaviedli podobné opatrenia, ako Veľká Británia, Francúzsko či Švédsko. V Taliansku aj vo Francúzsku sú telefóny na školách zakázané tiež.

Ministerstvo zabezpečí vybavenie tried

Ako avizoval Drucker, štát v najbližších rokoch investuje dve stovky miliónov eur do moderného vybavenia tried. "Pripravujeme veľké investície do digitálnych technológií na základných aj stredných školách z Plánu obnovy a odolnosti SR, ale tak, aby na školách prinášali tieto digitálne technológie jasné zlepšenia v procese vyučovania a nerozptyľovali deti," poukázal Drucker.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy