Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sčítanie ľudu. Niektorí Rómovia majú kolonku s národnosťou vyriešenú
Zdielať na

Sčítanie ľudu. Niektorí Rómovia majú kolonku s národnosťou vyriešenú

Žiadny Róm! Ja som sa narodil ako Slovák! A cítim sa ako Slovák. A chcem zomrieť ako Slovák. Aj takéto vyhlásenia boli počuť v priebehu osvetovej činnosti v rómskych osadách na východe Slovenska, ktorú rozbehol štatistický úrad. Preto budeme možno z niektorých výsledkov sčítania prekvapení. Nevôľa menšiny hlásiť sa k rómskej národnosti je totiž na niektorých miestach očividná.

Podaktorí Rómovia sa totiž cítia byť jednoducho Slovákmi. Alebo keď už, tak rómskymi Slovákmi. Ich strach vychádza aj napríklad z toho, že by ich v Bratislave neobslúžili v reštaurácii, ak by sa k rómskej národnosti predsa len prihlásili.

Pre lektorky Štatistického úradu SR však bolo prvoradé presvedčiť zástupcov rómskej menšiny, ktorí sa zišli na školení v jednom z komunitných centier Spišského Podhradia, aby sa k svojej menšine prihlásili. Bez toho totiž nie je možné dostať rómske granty.

Pre niektorých tunajších Rómov to však je problém. "Ja som sa narodil ako Slovák, tak chcem zomrieť ako Slovák!" "Ja sa cítim, že som rómsky Slovák!" Aj takéto vyhlásenia padali pred školením, počas neho aj po ňom. Dokument či lektorky zástupcov napokon nepresvedčili. Pozrite si VIDEO reportéra Vlada Jureka!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy