Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zemetrasenie ich pripravilo o kostol. Oprava je zatiaľ v nedohľadne
Zdielať na

Zemetrasenie ich pripravilo o kostol. Oprava je zatiaľ v nedohľadne

JANKOVCE / Nedá sa ani povedať, ako nás bolí srdce. To sú slová veriacich z Jankoviec v humenskom okrese. Stále veľmi ťažko prežívajú to, že októbrové zemetrasenie ich kostol poškodilo nakoľko, že ani po mesiacoch tam nesmú vstúpiť. Aspoň dnes sa však na ich srdcu blízke miesto vrátili. Veľkonočnú pasku kňaz posvätil na fare pri kostole. Dvere pre veriacich tak skoro neotvoria ani ďalšie chrámy na východe. Každému na opravu chýba to isté - peniaze.

​Podľa aktuálneho vyjadrenia statika vstup do kostola síce nie je životu nebezpečný, ale rozhodne ho neodporúča. Pre veriacich teda ostáva zatvorený a omše sa tu slúžiť nemôžu. Bohoslužby mali najskôr v kultúrnom dome, aj ten si však po otrasoch žiada opravu. Z Ministerstva financií dostali 120-tisíc eur, no potrebujú ďalších 90-tisíc. Spoliehajú sa na poistku. Počas opráv sa bohoslužby presunuli do Domu nádeje.

"Vznikol nám ďalší problém a to je dom nádeje, pretože teraz asi pravdepodobne po poslednom zemetrasení sa aj tam už prejavili praskliny, ktoré predtým neboli. V obecných budovách sú tiež problémy, pretože pravdepodobne niekde pod parketami prasklo potrubie," vyjadril sa starosta obce Jaroslav Vasiľ. 

Veriaci sa aspoň nachvíľu na obľúbené miesto vrátili

Veľkonočné jedlá kňaz posvätil na fare pri chráme. V košíkoch nechýbala tradičná hrudko. Niekto ju mal na slano, iný na sladko. Októbrové zemetrasenie dovedna poškodilo 30 chrámov. Najviac práve tento kostol v Jankovciach. Ide o národnú kultúrnu pamiatku. Prebehli tu základné statické práce, aby sa v prípade ďalších otrasov kostol nezrútil.

"Boli podopreté klenby a došlo k rozobratiu podstrešnej rímsy veže kostola," povedal pamiatkar Anton Liška. Po zemetrasení sú zatvorené aj viaceré kostoly v susedných obciach. Každému do opravu chýba to isté – peniaze. Pomôcť sa snažia aj štátni a krajskí pamiatkari. "V rámci operačného systému 'Obnovme svoj dom' je predbežný prísľub zo strany ministra kultúry, že objekty, ktoré boli poškodené zemetrasením a podali si žiadosť o dotáciu, budú v tomto roku uprednostnené," povedal Liška. 

"Chýba to každému jednému z nás," uzavrela obyvateľka Jankoviec, pani Mária. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy