Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nechcela vám lekáreň prevziať nespotrebované lieky? Odpad totiž nemá kto vyvážať
Zdielať na

Nechcela vám lekáreň prevziať nespotrebované lieky? Odpad totiž nemá kto vyvážať

BRATISLAVA / Aj Vám sa stalo, že ste chceli nespotrebované lieky odovzdať v lekárni, no tá ich odmietla prevziať? Lekárnici boli totiž celé mesiace v kritickej situácii. Liekový odpad od nich nemal kto vyvážať a ich skladovacie kapacity jednoducho nestačili. Štátny ústav na kontrolu liečiv však už vo verejnej súťaži vybral firmu, ktorú teraz čaká vyviezť tony nespotrebovaných liekov.

​"Od jesene 2022, respektíve jari 2023 bol tento zvoz zabezpečený. Dá sa povedať, že neexistuje lekáreň, ktorá by mala nejaké voľné kapacity na to, aby to zabezpečila," povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Pre lekárne už bola situácia kritická a neúnosná. Vo svojich priestoroch hromadili desiatky kilogramov liekového odpadu.

Hraničnú situáciu pocítili aj niektorí pacienti

"Chcela som odniesť lieky, ale povedali mi, že neberú, tak som šla domov," povedala pani Anna. "Lekárne, ktoré lieky odmietli museli byť úplne za hranou, že ten odpad nevzali," uviedol Sukeľ. "Lieky po expirácii nepatria do komunálneho odpadu, a preto ich nosíme do lekárne. Teraz sú ale zahltené už dlhšie, čiže ich skladujeme doma," dodal pacient Marián. 

Zvoz liekového odpadu z lekárni zabezpečovala dvakrát ročne firma, ktorá túto činnosť vykonávala 15 rokov. V lete minulého roka však vypovedala zmluvu. Štátny ústav pre kontrolu liečiv začal hľadať jej nástupcu. Záujemcovia sa mohli prihlásiť do konca februára. Verejnú súťaž už uzavreli.

Zvoz by mal prebehnúť v najbližších týždňoch

"Firma zabezpečí zvoz liekov nespotrebovaných fyzickými osobami zhromaždenými vo verejných lekárňach na území SR a rovnako zabezpečí aj zneškodnenie liekového odpadu v spaľovni," informovala hovorkyňa ŠÚKL Jana Matiašová. Podľa jej slov by mal zvoz prebehnúť v najbližších týždňoch. 

Podľa údajov ŠUKL pacienti iba za rok 2022 odovzdali do lekárni takmer 250 ton liekového odpadu. V priemere teda každá lekáreň vyzbierala približne 112 kilogramov nespotrebovaných liekov. "Môžu to byť aj požiadavky BOZP, napríklad ide o odpad, ktorý je cytotoxický. Môžu to byť liečivá, ktoré sa môžu "vyparovať" a môžu to byť aj chemoterapeutiká a podobne. Je najvyšší čas na zber," povedal Sukeľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy