Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri kúpe domu obišiel maklérov, teraz podáva žalobu. Muž už zaplatil 30-tisíc
Zdielať na

Pri kúpe domu obišiel maklérov, teraz podáva žalobu. Muž už zaplatil 30-tisíc

OKRES HUMENNÉ / Obchádzať profesionálov sa nevypláca. Potvrdzuje to prípad z humenského okresu. Kupujúci mal záujem o rodinný dom na vidieku. A hoci zaň zaplatil 30-tisíc eur a zároveň došlo k prevodu na katastri, nemá ani dom, ani peniaze. Naopak, prípad skončil na stole policajného vyšetrovateľa a na súde už leží žaloba.

Z policajného vyšetrovania vyplýva, že išlo o kúpu domu v jednej z obcí neďaleko Humenného. Predaj podľa polície sprostredkovala súkromná osoba a rovnako tak aj uzatvorenie kúpnej zmluvy. Muž, ktorý dom predával, vystupoval ako jeho vlastník. "Predmetom bol predaj rodinného domu za sumu 31 000 eur," uviedla Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. 

Z policajného vyšetrovania vyplýva, že kupujúci zaplatil kúpnu cenu a zároveň došlo k prevodu vlastníckych práv na katastri. Výsledkom však je, že kupujúci nemá ani dom, ani peniaze. "Kupujúci zistil, že predchádzajúci vlastník domu poprel tento predaj a podal žalobu na súd," vysvetlila Ligdayová.

Profesionáli postupujú pri predaji inak

Policajti v tomto prípade začali stíhanie vo veci trestného činu podvodu. Všetko nasvedčuje tomu, že muž, ktorý v prípade vystupoval ako predávajúci a zároveň ako majiteľ domu, sa k nehnuteľnosti dostal problémovým spôsobom.

Skúsená realitná maklérka vysvetľuje, že kupujúci by sa problémom dokázal vyhnúť, ak by sa zveril do rúk odborníkov. "Skúsený realitný maklér skúma nehnuteľnosť v celom ponímaní, aj minulosť nehnuteľnosti, snaží sa eliminovať všetky možné riziká, ktoré s predajom súvisia," vysvetlila realitná maklérka Alena Holotová. Prečo sa nehnuteľnosť predáva, kto boli predchádzajúci vlastníci, možno by k samotnému predajú ani nedošlo.

Na rade je súdny proces

Kedy sa kupujúci dostane, či už k domu alebo k peniazom, to jasné nie je. Na rade je súdny proces, no okrem neho súbežne prebieha aj policajné vyšetrovanie. "Páchateľovi v prípade preukázania viny hrozí podľa zákona trest odňatia slobody na tri až desať rokov," dodala policajná hovorkyňa.

"Pri každom prevode nehnuteľnosti skúmame aj titul nadobudnutia, ten je veľmi rozhodujúci. Ak zistíme, že predávajúci sa stal majiteľom nehnuteľnosti len vo veľmi krátkom čase, skúmame, prečo nastáva predaj. Určite by sme oslovili aj predchádzajúcich vlastníkov nehnuteľnosti," vysvetlila realitná maklérka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy