Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda odmieta financovať náboje pre Ukrajinu. To ale neznamená, že tam naše zbrane nejdú
Zdielať na

Vláda odmieta financovať náboje pre Ukrajinu. To ale neznamená, že tam naše zbrane nejdú

SNINA / Slovenská vláda odmieta posielať na Ukrajinu zbrane, náboje a peniaze na ich nákup. Lenže to neznamená, že tam naše zbrane nejdú - len ich musí zaplatiť niekto iný. A naše zbrojovky zažívajú z ekonomického hľadiska najlepšie obdobie.

Napríklad ZVS Holding, ktorá je súčasťou štátnej spoločnosti DMD group, vyrába veľko-kalibrovú muníciu. Má dva závody a jeden z nich je v Snine. Na začiatku roku 2016 tam zamestnávali 30 ľudí a vyrobili 3-tisíc nábojov ročne. V roku 2022 tam pracovalo 80 ľudí a kapacita sa blížila k dvadsiatim tisícom. Koncom tohto roka bude muníciu vyrábať už 160 ľudí a kapacita sa zvýši šesť-násobne. A vyzerá to tak, že ani to nemusí byť koniec.

TV JOJ

​Naša vláda vojenskú pomoc Ukrajine odmieta. Napriek tomu zo Slovenska na ukrajinský front zbrane odchádzajú. "Toto v plnom rozsahu odhaľuje pokrytectvo našej vlády, lebo na tento vývoz my predsa musíme dávať rôzne licencie, kde je koncový užívateľ aj Ukrajina. Aj naše zbrojovky sú buď z časti štátne alebo s podielom štátu," uviedol generál vo výslužbe Pavel Macko.

Medzi zbrojovky, ktoré od začiatku ruskej agresie na Ukrajine výrazné zvýšili výrobné kapacity, patria aj závody v Dubnici nad Váhom a v Snine. Kým ešte pred dvoma rokmi vyrobili v sninskej pobočke ročne 19-tisíc striel do ťažkých pozemných zbraní, v súčasnosti dokážu vďaka situácii na trhu vyťažiť ešte viac. "V poslednom kvartáli tohto roka plánujeme výrobné kapacity navýšiť viac ako šesťnásobne v porovnaní so začiatkom roka 2023," priblížil Michal Fúrik, riaditeľ marketingu a komunikácie MSM group.

​To znamená aj viac pracovných možností. Pre mesto na krajnom východe je sninský závod na výrobu munície dôležitým zamestnávateľom. Nových ľudí hľadajú aj teraz – ide o výrobné pozície operátor či majster výroby. "Kým ku koncu roka 2022 pracovalo v závode okolo 80 zamestnancov, v súčasnosti ich je viac ako 160," informoval Fúrik.

Nezamestnanosť v okres Snina je bezmála 8 a pol percenta. Ľudia však už menej hovoria o nedostatku práce, skôr ich trápia nízke mzdy.

Hoci kapacity navyšujú aj ďalšie európske zbrojovky, sľúbený milión nábojov pre Ukrajinu sa stále nepodarilo vyrobiť. Pomôcť môže ďalšia dotácia od Európskej únie vo výške viac ako pol miliardy eur, aby dokázali vyrábať dva milióny nábojov ročne. Rozdelí si ich 14 európskych štátov v snahe pomôcť brániacej sa Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy