Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pri sadení zeleniny stroje stále nestačia. Ľudská práca je stále nevyhnutná
Zdielať na

Pri sadení zeleniny stroje stále nestačia. Ľudská práca je stále nevyhnutná

MARCELOVÁ / Vysoká cena energií spôsobila, že sa v súčasnosti skôr sadí na pole, ako do skleníkov. Tie boli kedysi vykurované plynom. V obci Marcelová začali s vysádzaním plodovej zeleniny. Hotové priesady sadia síce strojom, ale bez rúk šikovných žien sa to nezaobíde.

V Marcelovej sa hovorí, že po Jozefovi už nemajú byť veľké mrazy. Nič ale nenechávajú na náhodu. "Celé to prikrývame netkanou textíliou, kde sa urobí lepšia mikroklíma. Je to aj ochrana proti škodcom a zveri, ale najmä proti jarným mrazom," uviedol zeleninár Miroslav Sudický.

Vďaka tejto bielej perine sa vegetačná doba skráti. Plody začnú zbierať o 14 až 21 dní skôr. Priesady dovezené z Maďarska a Nemecka v kockách zeminy vysádzajú strojmi.

Ľudia sú pri práci stále potrební

"Ženy musia priesady vložiť do sadzača. Ľudská práca je stále nevyhnutná," dodal Sudický. Zamestnancov práca napĺňa. "Všetko robíme, ja ľúbim takúto prácu," vyjadrila jedna z pracovníčok v zeleninárstve Anastázia Hegedüsová.

Na jeden hektár vysadia 27-tisíc kusov karfiolu, alebo 80-tisíc kusov kalerábu. Kapusty a kelu sa zmestí na hektár okolo 50-tisíc sadeníc. "Každých 14 dní sadíme kaleráb," povedal Sudický.

Pokroky v pestovaní sú citeľné

Prvý zber bude už začiatkom mája. Osivá, z ktorých vyrastú, sa s tými spred 20 rokov nedajú porovnať. "Najmä karfiol, pred 20 rokmi sa tá ružica musela zalamovať, aby ten karfiol nebol žltý. Dnes sa tie karfioly sami dokážu zabaliť, pretože je to tak vyšľachtené," informuje o vývoji zeleninár.

Ďalej už pripravujú pôdu na poľnú papriku, či melóny. Papriky budú dávané von 15. až 20. apríla, potom melóny. Tie budú tiež prekrývané, keďže aj vtedy môžu prísť mrazy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy