Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zúboženého psíka držali na krátkej reťazi a nedávali mu jesť
Zdielať na

Zúboženého psíka držali na krátkej reťazi a nedávali mu jesť

VEĽKÉ LUDINCE / Vyhladovaný na smrť a so zarezanou reťazou v krku. V takomto stave našli zúboženého psíka v levickom okrese. Prípadom sa teraz zaoberá inšpektor z Linky proti krutosti, ktorý pripravuje trestné oznámenie. Za týranie zvieraťa pritom hrozí až 5-ročný pobyt za mrežami.

​Zúbožené zviera zaregistrovali obyvatelia z obce Veľké Ludince. Pes bol dlhodobo priviazaný na krátku reťaz a tiež extrémne vychudnutý. Jedlo mal dostávať raz za niekoľko dní a k vode sa nemal šancu dostať. Všímaví ľudia preto ihneď zalarmovali pomoc. "Nedali Bojarovi jesť, nedávali mu vodu. Mal iba v nejakej žľabine nejakú dažďovú vodu, na ktorú však ani nedočiahol, keďže bol na krátkej reťazi. Podľa jeho chovateľov bol naposledy nakŕmený naposledy pred týždňom," opísala Kristína Devínska zo Slobody zvierat. 

To, že približne 5-ročný pes žil mesiace v nevyhovujúcich podmienkach bolo zjavné už na prvý pohľad. Pracovníci Slobody zvierat preto museli okamžite zakročiť. "Bojar bol týrané zviera. Bol podvyživený, aj teraz mu trčí každá kosť na tele," ozrejmila Kristína Devínska zo Slobody zvierat. 

Hlavný inšpektor pripravuje trestné oznámenie

Utýranému zvieraťu sa navyše krátka reťaz zarezala do krku. A to tak hlboko, že ju museli odstrániť až v útulku. "Teraz to je zakázané od 1.januára pre všetkých psov. Sú tam určité výnimky pre služobných psov a strážnych psov a niektorých pastierskych psov. Inak všetci psi musia byť mimo reťaze," ozrejmil Jozef Chmel, hlavný inšpektor linky proti krutosti. "Náš inšpektor musel s kliešťami a so sekerou vyslobodzovať psíka," povedala Devínska.

Chovatelia psa si tak vyrobili poriadny problém. Hlavný inšpektor z Linky proti krutosti už totiž v súčasnosti pripravuje trestné oznámenie. "Máme fotografie, správu veterinára, kde sa robia krvné testy, to sa musí priložiť k tomu trestnému oznámeniu. Tam hrozí od dvoch do piatich rokov, keď sa to dokáže," doplnil Chmel. 

Pes Bojar sa už zo všetkého postupne zotavuje. V bratislavskom útulku sa o neho postarajú do chvíle, kým si nenájde nového majiteľa. "Takéto zaobchádzanie si nezaslúži žiaden živý tvor, ale on napriek tomu nám ľuďom dal ešte šancu. Našli by sme mu radi bezpečný domov, kde bude milovaný a kde bude žiť ako skutočný psík," dodala Devínska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy