Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Po náraze s bagrom museli koňa utratiť. Kto urobil chybu?
Zdielať na

Po náraze s bagrom museli koňa utratiť. Kto urobil chybu?

BRATISLAVA / Príjemný relax na koni vystriedala dráma. V hlavnom meste došlo k stretu stavebného stroja s dievčaťom na koni. Pre vážne zranenie museli kobylu nakoniec utratiť. Účastníkom spomínanej udalosti bol aj inštruktor, ktorý apeluje na vodičov, aby v podobných situáciách boli obozretnejší.

Nedeľa, 10.marec, Lieskovská cesta v Podunajských Biskupiciach. Po krajnici sa na neďalekú poľnú cestu presúval inštruktor Martin spolu s ďalšími dvomi jazdkyňami na koňoch. V rovnakom smere išiel aj bager, ktorý ich začal predbiehať. "Bohužiaľ sa stalo to, že došlo k tomu nárazu. Vodič bagra v podstate mal vzdialenosť minimálne sto metrov, kde mohol reagovať trošku inak," opísal inštruktor Martin Mikuš. 

Posledný tretí kôň sa zrejme splašil a došlo k stretu ťažkého stroja so zvieraťom. "Sme išli po krajnici, jazdkyňa bola posledná a vodič prechádzal vo svojom pruhu za našim chrbtom," vysvetlil Mikuš. Na miesto prišli dopravní policajti. O nehodu ale v tomto prípade nešlo. "Vo Vami uvedenom prípade bola na miesto udalosti vyslaná hliadka policajtov odboru dopravných nehôd Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave, pričom na mieste bola udalosť klasifikovaná ako škodová udalosť. K zraneniu osôb v súvislosti so zrážkou nedošlo," vyjadril sa hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave, Michal Szeiff.

Koňa museli utratiť

 Na spomínanom zvierati sedelo mladé dievča, ktorému sa, našťastie, nič na stalo. Oveľa horšie ale skončila kobylka KELLY, ktorú musela veterinárka utratiť. "Každý vodič, keď vidí na ceste situáciu nejakého splašeného koňa alebo kone vôbec, že idú po ceste tak by mal zbystrieť pozornosť a byť veľmi opatrný, pretože to zvieratko môže reagovať práve na príchod akéhokoľvek vozidla a môže byť akokoľvek vycvičené jednoducho naozaj je to zviera," povedala zakladateľka a predsedníčka Občianeskeho združenia Nádej pre kone a ľudí Lenka Kmeťová. Inštruktor Martin sa domnieva, že vodič stavebného stroja nezareagoval správne. "Ja som mu ukazoval rukou, že treba zastaviť, aj napriek tomu, že mal nízku rýchlosť išiel hej, išiel až keď neprišlo k tomu nárazu," konštatoval Mikuš. "Chceli by sme apelovať na vodičov, aby pri predbiehaní jazdca na koni, najmä dodržiavali dostatočný odstup od jazdca, prispôsobili najmä rýchlosť svojho motorového vozidla, nerobili náhle, prudké manévre s autom a netrúbili," odkázal ľuďom právny zástupca poškodených Vojtech Semeth. Dôvody prečo vodič stavebného stroja nereagoval na signalizáciu inštruktora môžu byť podľa dopravného experta rôzne. "Buď inštruktor nepoužil taký signál, aby ho pochopil, respektíve vodič nesledoval okolie alebo vtedy mal nejaký iný problém, ktorý pri jazde na stavebných strojoch ako je bager by mať nemal," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský. Po každej komunikácii s výnimkou diaľnice a cesty prvej triedy je jazda na koňoch povolená. Musia ísť ale v smere jazdy a v rade za sebou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy