Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Novobanský Tajch čaká rekonštrukcia. Chcú predísť vyliatiu vody z nádrže
Zdielať na

Novobanský Tajch čaká rekonštrukcia. Chcú predísť vyliatiu vody z nádrže

NOVÁ BAŇA / Volebnú sobotu strávili rybári z Novej Bane na Tajchu. Začali s výlovom rýb. 230-ročná nádrž, ktorá slúžila ako zásobáreň vody na pohon banských zariadení, čaká kompletná rekonštrukcia. Z úveru ju financuje samospráva.

​Hladinu vody znižovali niekoľko týždňov pomocou vysokovýkonných čerpadiel. Na Tajch so sieťami a podberákmi prišli rybári a začal výlov rýb. "Vychádza to na 1 200 kíl, plus aké ryby vylovili, ideme presúvať na ostatné rybníky," uviedol Jozef Ďurček z rybárskeho zväzu v Novej Bani.

Rekonštrukcia je nevyhnutná, roky nefunguje výpustný systém. Dno je zanesené bahnom do výšky dvoch metrov. "Už 30 rokov to nebolo spustené," ozrejmil Imrich Lasab predseda rybárskeho zväzu v Novej Bani. "Zrekonštruuje sa dnový výpustný systém, ktorý voláme mních. Bezpečnostný prepad, ktorý je súčať hrádze, a celý odtokový kanál," priblížil Branislav Jaďuď primátor Novej Bane. 

V minulosti dažde spôsobili problémy

Pri nefunkčných systémoch hrozilo, že by prívalové dažde mohli spôsobiť vyliatie vody do okolia. "V roku 1965 prívalová voda spôsobila katastrofu, teda vyliatie vodnej nádrže, čomu sme chceli predísť," povedala Lenka Šubová, manažérka komunikácie Novej Bane. 

Rekonštrukcia vyše 200-ročného Tajchu je naplánovaná na dva roky, no vedenie mesta avizuje, že urobia všetko preto, aby to bolo rýchlejšie. "Začneme potom znova zarybňovať. Už teraz si odkladáme rezervné peniaze. Rátame s tým, že to bude masívnejšie zarybňovanie," dodal Ďurček. "Verím, že budeme mať pekný čistý Tajch, ktorý bude slúžiť všetkým návštevníkom aj novobančanom," doplnil primátor Jaďuď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy