Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Obyvateľov Novák sužuje čierny prach. Majú ho na oknách, autách a boja sa o svoje zdravie
Zdielať na

Obyvateľov Novák sužuje čierny prach. Majú ho na oknách, autách a boja sa o svoje zdravie

NOVÁKY / Do redakcie sa nám ozvali zúfalí obyvatelia Novák. Tým už niekoľko mesiacov znepríjemňuje život čierny prach. Ničí im majetok, dýchajú ho a majú obavy z rakoviny. Situácia je podľa ich slov z týždňa na týždeň horšia a oni nevedia čo s tým.

Obyvatelia Novák sú zúfalí. Prach im znepríjemňuje život niekoľko mesiacov. Boja sa o svoje zdravie. "Pozorujeme to vyše roka, ale posledné mesiace to bola čistá katastrofa," konštatovala obyvateľka mesta Nováky Katarína Kránerová. "Nie sú to len parapety, ktoré si vieme utrieť, ale pľúca nám nikto nevyčistí," reagovala obyvateľka mesta. 

O pomoc požiadali aj mesto, rovnako tak odbory životného prostredia. Dokonca majú podozrenie, odkiaľ prach lieta. Podľa nich z tunajšej chemičky. "Vraj je to nekvalitný karbid," uviedla Kránerová. "Je tam zvýšená prašnosť, komunikujeme s firmou Fortischem," vyjadril sa prednosta z mestského úradu Marián Miština. "Naša spoločnosť nemá vedomosť a ani neregistruje stav zvýšenej prašnosti v podniku a jeho okolí," napísala v stanovisku firma Fortischem a.s. Nováky. Zástupcovia spoločnosti tvrdia, že urobili revíziu a kontrolu technologických prvkov jednotlivých zariadení. Podľa nich pracujú správne. "Všetky technologické zariadenia výroby podniku sú v úplnom technickom poriadku a v súlade s obsahom platnej legislatívy SR a EÚ," informovali cez stanovisko. "Sme lokalita s najväčším počtom onkologických ochorení. Kompetentní by sa mali zamyslieť nad tým a riešiť to," odkázala obyvateľka mesta. "My sa pýtame čo to je? máme sa kvôli tomu odsťahovať?" opýtala sa obyvateľka Jana Sedláčková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy