Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NÁVOD: Ako voliť a čo si zobrať do volebnej miestnosti?
Zdielať na

NÁVOD: Ako voliť a čo si zobrať do volebnej miestnosti?

BRATISLAVA / Slovákov čakajú prezidentské voľby, ktoré bývajú sprevádzané stresom a zbytočnými chybami. Pripravili sme pre vás manuál, ako odvoliť tak, aby ste sa im jednoducho vyhli. Čo si nesmiete zabudnúť a čo si naopak zobrať so sebou?

Dôležité časové úseky

Prvé kolo prezidentských volieb sa začne 23. 03. 2024 otvorením volebných miestností od 7.00 h do 22.00 h. Po uzavretí volebných miestností sa skončí moratórium a začne sa sčítavanie hlasov. 

Prineste si

Priebeh hlasovania krok za krokom

  • Po vstupe do volebnej miestnosti odovzdáte doklady okrskovej volebnej komisii.
  • Potom komisia zakrúžkuje vaše poradové číslo v zozname voličov.
  • Následne vám vydá hlasovací lístok a prázdnu obálku opatrenú odtlačkom úradnej pečiatky obce.
  • Po ich prevzatí sa podpíšete v zozname voličov.
  • Potom sa odoberiete za voľnú volebnú plentu. 
  • Zakrúžkuje poradové číslo kandidáta, ktorému ste sa rozhodili odovzdať svoj hlas.
  • Na záver vložíte hlasovací lístok do obálky a tú hodíte do hlasovacej schránky.

POZOR: Volič môže zakrúžkovať poradové číslo len jedného kandidáta. Ak zakrúžkujete viac kandidátov, hlasovací lístok je neplatný.   

Ako postupovať pri chybnom zápise?

Ak sa vám náhodou stane, že hlasovací lístok vypíšete nesprávne, máte právo požiadať komisiu o nový. Ten nesprávny následne vhodíte do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Ak by ste nesprávny hlasovací lístok vyniesli, dopustíte sa priestupku, za ktorý vám bude uložená pokuta 33 eur.

Čo v prípade zdravotne postihnutých?

Ak voličovi znemožňuje hlasovať jeho zdravotné postihnutie (napríklad preto, že nemôže čítať alebo písať) má právo vziať si so sebou za plentu inú spôsobilú osobu. Tá podľa jeho pokynov a zákona môže vypísať hlasovací lístok a vložiť do obálky. Takouto osobou nemôže byť člen okrskovej volebnej komisie. 

POZOR: Takúto situáciu musí volebná komisia vedieť vopred. Obidve osoby pred vstupom za plentu člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a trestného činu volebnej korupcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy