Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rebríček najšťastnejších krajín sveta 2024 je tu! Kde sa umiestnilo Slovensko?
Zdielať na

Rebríček najšťastnejších krajín sveta 2024 je tu! Kde sa umiestnilo Slovensko?

HELSINKI / Fínsko sa siedmy rok po sebe stalo krajinou s najšťastnejším obyvateľstvom na svete. Slovensko sa v rebríčku Správy o šťastí vo svete 2024 umiestnilo na 45. mieste. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu (20. 3.) zverejnila nezisková organizácia spojená s OSN. Na opačnom konci rebríčka 143 krajín skončil ako najmenej šťastná krajina Afganistan a len o málo lepšie sa cítia obyvatelia Libanonu, Lesotha a Sierry Leone.

Slovensko si pohoršilo

Slovensko si oproti minuloročnému hodnoteniu pohoršilo o 16 priečok. Zo susedných krajín nás predbehli Rakúsko (14. miesto), Česká republika (18. miesto) a Poľsko (35. miesto). Maďarsko skončilo na 56. priečke a Ukrajina obsadila 105. miesto. Opäť sa ukázalo, že najspokojnejší sú obyvatelia krajín zo severnej Európy - za prvým Fínskom sa umiestnilo Dánsko, Island a Švédsko. Severskú dominanciu prerušuje piaty Izrael, za ním nasledujú Holandsko, Nórsko a Luxembursko, a prvú desiatku uzatvára Švajčiarsko a Austrália.

Svetová správa o šťastí vo svete po prvýkrát zahŕňa aj hodnotenie podľa vekových skupín, ktoré sa v mnohých prípadoch výrazne líši od celkového umiestnenia. Litva je na čele rebríčka pre ľudí do 30 rokov, zatiaľ čo Dánsko je najšťastnejšou krajinou na svete pre ľudí nad 60 rokov.

Sleduje sa pocit spokojnosti obyvateľov

Šťastie obyvateľov je v správe posudzované na základe toho, ako sami vnímajú faktory ovplyvňujúce ich život. Medzi kritéria patrí dĺžka života, hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, sociálna podpora, korupcia, postoje v komunitách či sloboda pri životných rozhodnutiach. Tohtoročná správa analyzovala obdobie medzi rokmi 2021 a 2023.

Jeden z autorov správy, Jan-Emmanuel De Neve, pre agentúru DPA vysvetlil, že správa nehodnotí šťastie v zmysle "skákania a radosti z daného okamihu". "Ide skôr o pocit spokojnosti. Myslím, že je to dôležitý bod," dodal.

Rebríček prvých 10 najšťastnejších krajín:

  1. Fínsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Švédsko
  5. Izrael
  6. Holandsko
  7. Nórsko
  8. Luxembursko
  9. Švajčiarsko
  10. Austrália

Kompletné rebríčky a štatistiky si môžete pozrieť TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy