Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Niekto o 145, iní len o 30 eur: O koľko si polepšia učitelia u vás?
Zdielať na

Niekto o 145, iní len o 30 eur: O koľko si polepšia učitelia u vás?

BRATISLAVA / Slovensku chýbajú učitelia a je to problém najmä vo väčších mestách. Ministerstvo to chce vyriešiť aj regionálnymi príspevkami pre pedagógov a vo štvrtok 14. marca predstavilo konkrétne sumy. Ak si niekto myslel, že všetky peniaze pôjdu pre učiteľov v Bratislave, nie je to tak. Hoci tam pôjde najviac peňazí.

V tomto roku ministerstvo školstva prerozdelí 60-miliónov eur na takzvané regionálne príspevky. Najviac dostanú učitelia v Bratislave"V Bratislave na porovnanie, je to myslím 62 percent priemerná mzda učiteľa v porovnaní s priemernou mzdou vysokoškolsky vzdelaného učiteľa," uviedol minister školstva, výskumu vývoja a mládeže Tomáš Drucker. V ďalších mestách a krajoch je rozdiel menší, ba niekde aj obrátený, napríklad v Prešove. "Tam je dokonca priemerná mzda učiteľa v porovnaní s priemernou mzdou vysokoškolsky vzdelaných ľudí vyššia," doplnil minister.

​Príspevky sa budú vyplácať postupne

Regionálny príspevok má podľa ministra znížiť riziko, aby učitelia odchádzali zo školstva. "Vyplácať sa bude v troch termínoch - za mesiace január, február, marec v apríli. Potom to bude do konca augusta, a potom za september, október, november, december," vysvetlil Drucker.

Odborový zväz školstva podporuje vyplácanie príspevku, ale je podľa neho nízky a nevyrieši odliv učiteľov zo školstva. Navyše, príspevok diskriminuje ostatných zamestnancov školstva. "Ktorí pracujú v materských školách, základných umeleckých školách, centrách voľného času, školských klubov a školských jedálňach," tvrdí Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Inštitút vzdelávacej politiky

​145 eur k platu navyše, je síce pekná suma, ale na to, aby vyriešila nedostatok učiteľov v Bratislave, stačiť nebude. "Sme veľmi radi za to, že aspoň nejaký príspevok bol poskytnutý, ale nečakajme, že učitelia nebudú utekať do iných sektorov ako doteraz," vyjadrila Zuzana Zúborová, zástupkyňa riaditeľky Základnej školy Sibírska v Bratislave.

Rozbroje ale aj pochopenie

Príspevok nepokryje rozdiel v nákladoch na bývanie a na bežné výdavky povedzme v porovnaní s Prešovským krajom. Viacerých učiteľov v Prešovskom kraji prekvapilo, že rozdiely medzi regionálnymi príspevkami sú také veľké. "Ja si myslím, že to bude plodiť zlú krv medzi učiteľmi, lebo sa budú porovnávať medzi regiónmi, že prečo by mal dostať učiteľ v Bratislave viac, keď robí tú istú prácu," povedal Marek Minčič, zástupca riaditeľky Základnej školy Hviezdoslavova Snina.

Navrhovaná výška príspevku pre Prešovský kraj je najnižšia a to 30 eur v hrubom mesačne. Rovnako, ako je podľa nich otázne, či 145 eur naviac je dostatočná suma na získanie nových učiteľov v Bratislave. "Tie náklady na bývanie tam sú neporovnateľne vyššie ako napríklad v našom regióne. Mladých učiteľov tých 145 eur k tomu, aby išli za prácou do Bratislavy motivovať nebude," tvrdí Minčič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy